Enerverend Afrika Hertme 2024 35ste editie met lintje voor programmeur Rob Lokin 9 juli, 2024 Het 35ste Afrikafestival Hertme bracht weer een grote diversiteit aan Afrikaanse muziek op het podium, met Salif Keïta maar liefst voor de derde keer en Nancy Vieira in de herhaling. Verder twee Ghanese bands waarvan er een de eigen vorm van reggae ten gehore bracht, een band uit Tanzania en een zangeres uit Gabon. Kortom: 'Hertme' ten voeten uit!
Aziza Brahim in Amsterdam Zangeres uit Westelijke Sahara in kleine zaal Concertgebouw 4 juni, 2024 Aziza Brahim gaf 27 mei 2024 een indrukwekkend concert in Het Concertgebouw. Pieter Franssen was erbij.
On The Roof keert terug! Nieuwe reeks zomerconcerten in Amsterdam-Noord 4 juni, 2024 Was de 'beknopte' editie van vorig jaar nog vooral een eerbetoon aan de kort daarvoor onverwacht overleden oprichter en artistiek directeur Felix Hildenbrand, inmiddels is de doorstart van de zomerse concertreeks op het dak van een bedrijfspand in Amsterdam-Noord officieel een feit. Drie nieuwe programmeurs – net als Felix zelf ook actief als muzikant – zijn aangetrokken om in dezelfde geest de traditie voort te zetten. Gelukkig dus opnieuw een muzikale ontdekkingsreis langs genres en culturen, met familieconcerten, double-bills en Young Creators.
Festival Musica Mundo - Rhythms of the World Hartverwarmende muziek uit de hele wereld in Amersfoort 28 mei, 2024 Muziek slaat een brug tussen verschillende gemeenschappen en culturen. Het brengt mensen samen, ongeacht hun achtergrond, en creëert een gevoel van verbondenheid. Dit is wat de wereld nodig heeft. Musica Mundo biedt een platform voor artiesten van over de hele wereld om hun talenten te tonen en hun verhalen te delen. Van donderdag 27 t/m zondag 30 juni kun je genieten van een keur aan artiesten, gratis op het Lieve Vrouwekerkhof in Amersfoort. Voor de zevende keer brengt Musica Mundo een bijzonder festival met gerenommeerde artiesten en jong talent uit binnen- en buitenland.
LaLaLand in Ruigoord beleeft tweede editie! Meer dan 50 Indiase concerten en optredens 28 mei, 2024 Lalita van Lamsweerde, dochter van Indiase-muziekpionier Felix van Lamsweerde, die ooit Ravi Shankar naar Nederland haalde en meer dan vijftig jaar geleden voor het allereerste India Festival in Nederland tekende, organiseert op 29 en 30 juni voor de tweede keer alweer LaLaLand, een evenement waar je kunt kennismaken met de kunst en de cultuur (in de ruimste zin van het woord) van India anno 2024.
Zondag 16 juni Houtfestival Haarlem met Mixed Media Lounge Als altijd vol avontuurlijke muzikale verrassingen 9 juni, 2024 Op 16 juni 2024 vindt alweer de 37e editie van het Haarlemse Houtfestival plaats. In de prachtige Haarlemmerhout kunnen vanaf de hele zondag jong en oud genieten van geweldige muziek en heerlijk eten en drinken. Het is een gratis festival en iedereen is welkom.
Marmoucha Orchestra presenteert nieuw project in De Duif Nieuwe klanken met eeuwenoude wortels 26 mei, 2024 Het in Amsterdam gevestigde Marmoucha Orchestra hield zaterdagavond in voormalig kerkgebouw De Duif een nieuw project ten doop: ‘Old Signs New Sounds’. Dat gebeurde in het kader van de concertreeks 'Old Roots New Routes' van Dutch Delta Sounds. Ton Maas was voor MixedWorldMusic van de partij.
World Music Charts Europe - Juni 2024 Plus de Transglobal World Music Chart Top-40 1 juni, 2024 In de World Music Charts Europe worden de 20 beste albums van de maand gekozen door 43 Europese radiojournalisten. De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door world music specialisten van radiostations uit meer dan 25 Europese landen, van Portugal tot Rusland en van Finland tot Griekenland. De Transglobal World Music Chart wordt samengesteld door 60 muziekcritici uit de hele wereld, waaronder MixedWorldMusic-journalisten Jaïr Tchong en Charlie Crooijmans.
Marmoucha's Orchestra's Old Signs New Sounds gaat in première op 25 mei Met Old Roots New Routes op reis langs Fenicische handelsroutes 15 mei, 2024 Het in Amsterdam gevestigde Marmoucha Orchestra is een multicultureel ensemble dat zich vooral richt op Noord-Afrika en het westen en zuiden van Azië. De personele samenstelling is ook uitgesproken internationaal, met muzikanten uit onder meer Marokko, Turkije, Armenië, Syrië, Iran, Oekraïne, Nederland en Spanje. Bassist Arin Keshishi uit Iran is sinds dit jaar artistiek leider van de groep en als zodanig verantwoordelijk voor het nieuwste project van Marmoucha, de 'narratieve totaalervaring' Old Signs New Sounds, dat op 25 mei in première gaat in De Duif in Amsterdam als onderdeel van de concertserie Old Roots New Routes. Ton Maas sprak met Keshishi en vroeg hem hoe het project tot stand kwam.
Slagwerker Michael Baird onthult zijn bronnen 5 mei, 2024 Onlangs verscheen Michael Bairds nieuwe dubbel-cd "Danceables". Dat de swingende muziek op die schijfjes gebaseerd is op traditionele ritmes, zal niet iedere luisteraar meteen duidelijk zijn. In een mail aan redacteur Ton Maas onthulde hij de bronnen waaruit de ritmes van de verschillende stukken afkomstig zijn. Ton vond deze aanvullende informatie te interessant om niet met andere belangstellenden te delen.
Programma All Ears Area podium tijdens Music Meeting komend pinksterweekend Interviews en miniconcerten met de festivalartiesten 18-19-20 mei 14 mei, 2024 Ons online magazine MixedWorldMusic heeft een lange historie met Music Meeting Festival. Elk jaar doen we er live-interviews en miniconcerten met de festivalartiesten, voorheen onder de noemer Mixed Media Lounge, nu alweer voor het derde jaar op het speciale podium All Ears Area. Alles over het programma op dat podium in dit artikel!
World Music Charts Europe - Mei 2024 Plus de Transglobal World Music Chart Top-40 1 mei, 2024 In de World Music Charts Europe worden de 20 beste albums van de maand gekozen door 43 Europese radiojournalisten. De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door world music specialisten van radiostations uit meer dan 25 Europese landen, van Portugal tot Rusland en van Finland tot Griekenland. De Transglobal World Music Chart wordt samengesteld door 60 muziekcritici uit de hele wereld, waaronder MixedWorldMusic-journalisten Jaïr Tchong en Charlie Crooijmans.