Keiharde salsa uit New York, mét een boodschap Self-made men van La Excelencia populairder dan ooit23 juni, 2012 De jonge, energieke band La Excelencia, momenteel een van de meest gewilde salsa-acts, brak in 2006 door met het album ‘Salsa con Conciencia’. In de 'salsa dura' van de groep klinken de rauwe klanken van de Big Apple door naast de Afrikaanse salsaroots en de Fania-sound uit de jaren zeventig. Live laten de twaalf bandleden de salsavonken van het podium vliegen. Maar ook de boodschap is belangrijk.

Roberto Fonseca en de spirituele connectie Spectaculaire Afro-Cubaanse jazz van een muzikale duizendpoot15 oktober, 2010 Ritmisch, veelzijdig en sterk, met een spirituele component en veel gevoel voor show, zo zou je het spel van de Cubaanse pianist Roberto Fonseca kunnen omschrijven. MixedWorldMusic.com spak met de veelzijdige muzikant in de Mixed Media Lounge tijdens Music Meeting 2010. (Fonseca komt 5 augustus 2012 naar het Esperanzah festival in Floreffe en staat 24 oktober 2012 in het Bimhuis, Amsterdam)
Staff Benda Bilili: dé sensatie uit Congo Congolese band van ‘motorcycle bad boys’2 april, 2012 De Afrikaanse sensatie van 2009 was Staff Benda Bilili´, de band uit Congo met het straffe verhaal. Ze wonnen na hun debuut-cd direct de Womex Award, de documentairefilm over hun muzikale leven in Kinshasa leverde een staande ovatie op tijdens de openingsavond van het filmfestival in Cannes. In april 2011 maken ze een lange tournee door de Benelux. Ben Ackermans van Mixed ging vorig jaar voorproeven in Frankrijk. Lees ook elders op de site het interview met een van de fimmakers, Renaud Barret. Deze maand treedt de groep op tijdens Les Nuits in Botanique, Brussel en in Amsterdam en Groningen.
Oswin Chin Behilia op Antillen Festival Sociaal engagement in een luchtig jasje28 april, 2010 Tijdens het Antillen Festival in Rotterdam en Amsterdam ontvangt zangeres Izaline Calister de door haar bewonderde Oswin Chin Behilia, nestor van het Papiamentse lied. Vorig najaar was hij met zijn band hier voor optredens ter gelegenheid van het verschijnen van de geprezen cd ‘Liber’. MixedWorldMusic.com sprak toen met hem over zijn album.
Fatoumata Diawara vernieuwt de Wassoulou-muziek Energieke zangeres doet Benelux aan tijdens wereldtournee15 april, 2014 In 2010 was Fatoumata Diawara voor het eerst uitgebreid in Nederland voor serie World Sessions. Voorafgaand aan die serie sprak MixedWorldMusic met Diawara. In oktober en november 2011 tourde Fatoumata Diawara met het repertoire van haar debuut-cd door de Benelux. MixedWorldMusic-medewerkers kozen dat album, Fatou, tot beste van 2011. In de jaren erna groeide ze uit toe dé nieuwe ster van de Afrikaanse muziek. Een nieuwe wereldtournee brengt Diawara tussen 29 april en 3 mei 2014 naar de Benelux. We nemen de gelgenheid te baat het interview dat we in 2010 met haar deden nog eens naar voren te halen.
Cyro Baptista & Banquet of the Spirits Muziek die uitwaaiert naar alle werelddelen20 oktober, 2011 De percussionist die Paul Simon op zijn Rhythm of the Saints-tournee begeleidde en al 28 jaar bij John Zorn speelt, doet met zijn eigen worldfusionformatie Banquet of the Spirits Amsterdam aan. Cyro Baptista’s muziek heeft haar wortels in Brazilië, maar waaiert uit naar alle werelddelen.
De diatonische accordeons van Danças Ocultas Portugees kwartet komt naar Nederland26 maart, 2012 Lyrischer dan het persbericht dat de concerten van Danças Ocultas aankondigt, kan je het niet schrijven: ‘Muziek die als een speer je hart doorboort en die je intellectuele vermogens laat zweten. Muziek waarvan je het bestaan pas opmerkt als je je ervan bewust wordt dat je gemoedstoestand aan het veranderen is. Dat is de muziek van Danças Ocultas.’ Ze komen voor een eenmalig concert naar Muziekgebouw Eindhoven, in het kader van de Mixed World Music serie. Voorafgaand aan het concert, vanaf 19.30 uur, kan het publiek een live-interview met de musici bijwonen, afgenomen door René van Peer van MixedWorldMusic.

Salif Keïta over ‘het verschil’ Malinese zanger voor drie concerten naar Nederland14 september, 2010 La Différence, het verschil. Salif Keïta spreekt zich op zijn nieuwe cd voor het eerst uit over zijn albino-zijn. Hij roept Afrika op ‘het verschil’ te respecteren. Een interview met MixedWorldMusic.com aan de vooravond van drie concerten in Nederland, van 22 tot en met 24 maart 2010.
De kleine Manou Gallo in mij maakt de keuzes Ivoriaanse bassiste/zangeres presenteert nieuw project27 februari, 2010 Bassiste en bandleider Manou Gallo - bekend van Zap Mama - komt vier jaar na haar succesvolle vorige cd met 'Lowlin'. De plaat werd ingespeeld door vrijwel alleen vrouwelijke bandleden op bas, gitaar, cello en percussie plus een groot aantal gastmuzikanten zoals Marie Daulne alias Zap Mama, Khadja Nin en Sabine Kabongo. Op 5 maart start bovendien de ruim twee weken durende tour van 'Van Merwijks Music Machine featuring Manou Gallo'.
De zwarte folk van de Carolina Chocolate Drops Gitarist Dom Flemons over Genuine Negro Jig27 september, 2012 De Carolina Chocolate Drops zijn een kleine sensatie - niet zozeer vanwege het feit dat ze de ‘old time string band music’ uit het Zuiden van de VS nieuw leven inblazen, maar vooral omdat ze jong en zwart zijn. Natuurlijk groeiden ze op met r&b, rock en soul, maar hun passie ligt bij de traditionele muziek van hun geboortestreek Piedmont in North Carolina. MixedWorldMusic sprak met gitarist en percussionist Dom Flemons. Op vrijdag 19 oktober 2012 speelt de band in Paradiso (locatie People's Place) en op zaterdag 20 oktober in Tivoli De Helling, Utrecht.
De vredesboodschap van Carmen Souza Zangeres op tournee in Nederland met nieuwe cd op zak6 april, 2011 ‘De Kaapverdische zangeres Carmen Souza heeft het allemaal’, schreef muziekcriticus en Mixed-redacteur Ton Maas in de Volkskrant over het concert van Souza in het Bimhuis anderhalf jaar geleden. ‘IJzersterk repertoire, een soepele en wendbare stem die moeiteloos door alle registers glijdt en een volkomen ontspannen podiumpresentatie. (...) Met enkele ontwapenende en geestige ontboezemingen over haar privéleven weet ze een zaal binnen de kortste keren om te toveren tot een intieme huiskamer.’ En zo was het precies.
Gilles Peterson in Cuba Havana Cultura: een omvangrijk muzikaal project20 juli, 2010 De invloedrijke Engelse dj en radiomaker Gilles Peterson toog ruim een jaar geleden naar Cuba om – zoals hij het zelf zegt – "de nieuwste muzikale talenten uit de latin, afrojazz, hiphop, funk, reggaeton en r&b" vast te leggen. Gesponsord – en ongetwijfeld geadviseerd – door het bekendste merk Cubaanse rum, vormde hij een huisband en nam in de vergane glorie van de befaamde Egrem-studio’s een dozijn tracks op. Op de tweede cd van Havana Cultura (The Search Continues) zette Peterson een reeks nummers van groepen die tijdens zijn verblijf indruk op hem maakten. De tour rondom de nieuwe cd start 17 november in Sugar Factory, Amsterdam.