La Chiva Gantiva: funky latinrock & roots uit Brussel 'Brussel is een uniek wereldje op zich, dat is onze muziek ook'2 september, 2012 Mestizoband La Chiva Gantiva leverde met haar debuut Pelao een van de meest aanstekelijke Belgische platen van 2011 af. De groep uit Brussel heeft gemixt bloed door de aderen stromen: Colombiaans, Frans, Vlaams, Waals en Vietnamees. Op Pelao klinkt Colombiaanse folk als champeta, mapalé en cumbia in de mix met afrobeat, surf, soul, p-funk, jazz en cross-overrock. Op 13 oktober staan ze in de AB in Brussel. Een tijdje terug spraken we met zanger en bandoudste Rafael Espinel uit Colombia, die wijselijk in zijn moederland overwinterde.
Colombiaanse Shock voor Herencia de Timbiquí Moderne nostalgie uit het oerwoud2 januari, 2012 In het spoor van ChocQuibTown brengen veel Colombiaanse groepen op het moment de folklore van de Pacifische kust vermengd met pop, jazz en latin de wereld in. Een van die groepen is Herencia de Timbiquí. Ze wonnen afgelopen maand de Shock, de belangrijkste Colombiaanse muziekprijs, in de categorie Beste Opname voor hun prachtige cd Tambó, en zijn vastberaden om internationaal te gaan touren. Een interview.
Top 11 van 2011: Fatoumata Diawara nummer 1 De MixedWorldMusic.com Top 11 van 2011 - Mixed-medewerkers kozen de beste world music albums van 201128 december, 2011 De MixedWorldMusic.com Top 11 van 2011 is samengesteld door de medewerkers van MixedWorldMusic. Zij stelden ieder hun eigen lijst samen, wat resulteerde in een gezamenlijke Top 11. De MWM-medewerkers maken je bovendien deelgenoot van hun beste, mooiste, of indrukwekkendste wereldmuziekmoment van 2011. Beluister de albums uit de Top 11 via onze Spotify-playlist.
Honderden cd-recensies tot 2012 op MixedWorldMusic.com Alle albumbesprekingen in één overzicht20 oktober, 2011 Honderden cd-recensies in één overzichtelijke lijst bij elkaar. Lees de albumbesprekingen van de recensenten van MixedWorldMusic.com. Uit ons archief! Klikken maar!
Seun Kuti gelooft in zichzelf ‘Ik wil dat de wereld me voelt, maar dat mijn volk me begrijpt’ 13 juni, 2011 Seun Kuti, de jongste zoon van de afrobeatlegende Fela, presenteerde onlangs zijn tweede plaat. Een geboren performer, getalenteerd liedjesschrijver met de geest en het engagement van zijn vader, maar ook een twintiger met een grote mond en passies voor voetbal en Amerikaanse sitcoms. Binnenkort speelt hij drie concerten in de Benelux. MixedWorldMusic zocht hem in 2011 op vlak voor een concert in Noord-Frankrijk. ‘Afrobeat is niet om te praten over je auto, je kleren of je vriendin.’ Op 5 september 2013 speelt Seun Kuti in De Roma in Antwerpen.
Afro-Antilliaanse percussie in een dance-jasje Een interview met Kuenta i Tambú-bandleider Roël Calister8 juni, 2011 We voelen Roël Calister, bandleider, percussionist, drummer en drumschoolhouder, aan de tand over zijn opzwepende percussieproject Kuenta i Tambú (KiT). KiT is begonnen als theaterproductie op basis van verhalende teksten in het Papiaments, maar heeft zich, met zijn Afro-Antilliaanse percussie in een jasje van dance, inmiddels ontwikkeld tot een enerverende podiumact voor in het clubcircuit en op festivals.
Thione Seck: een stem voor alle soorten muziek De Senegalese nachtegaal voor twee concerten in Nederland31 mei, 2011 Youssou N’Dour mag dan de koning van de mbalax zijn, qua stemgeluid en herkenbaarheid komt medeveteraan Thione Seck dicht in de buurt. Seck speelt half juni op Music Meeting in Nijmegen en in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam.
Staff Benda Bilili: optimisme als overlevingsmiddel Na zegetocht en documentaire is de band sterker dan ooit21 april, 2011 Staff Benda Bilili heeft na ontdekt te zijn in Congo inmiddels een aantal keer de wereld over getourd. Deze maand treedt de groep op tijdens Les Nuits in Botanique, Brussel en in Amsterdam en Groningen. MixedWorldMusic sprak met Renaud Barret, een van de twee filmmakers, over de zegetocht en het vervolg.
Max Woiski jr. (80) interview over Ritmo Tropical 'Alle buren hingen uit de ramen: oh, Maxje gaat voor de prins spelen.'2 maart, 2011 Vanuit zijn nachtclub Tropicana op het Amsterdamse Rembrandtplein veroverde Max Woiski jr. in de jaren zestig muziekminnend Nederland. Nu is er een overzichtsbox. Patrick Meershoek interviewde voor Het Parool de tachtigjarige artiest over muziek, Hollanders, zijn vader en prins Bernhard.
Cheikh Lô's Jamm is album van het jaar 2010 De MixedWorldMusic.com Top 10 van 2010 - Mixed-medewerkers kozen de beste world music albums van 20109 december, 2010 De MixedWorldMusic.com Top 10 van 2010 is samengesteld door de medewerkers van MixedWorldMusic. Ze stelden elk hun eigen lijst samen, die resulteerde in een gezamenlijke Top 10. De MWM-medewerkers becommentariëren elk de keuze van hun nummer één. Beluister de albums uit de Top 10 via onze Spotify Playlist.
AfroCubism: er is meer tussen Cuba en Mali Ronkende recensies vergeten kritisch te zijn26 oktober, 2010 Met veel tromgeroffel wordt de nieuwe plaat van World Circuit aangekondigd: AfroCubism, het langverwachte album waarop Cubanen en Malinezen met elkaar aan het musiceren slaan. Het lijkt alsof de pers unaniem besloten heeft dit project klakkeloos te steunen. Een analyse.
Youssou N'Dour en reggae: 'Het is een verbond' Dakar - Kingston concerten in Groningen en Eindhoven eind oktober24 september, 2010 Aan de vooravond van twee concerten in het teken van zijn nieuwe album 'Dakar - Kingston' spreken we Youssou N’Dour aan de telefoon. Hij is thuis in Dakar tussen twee delen van de tournee. In het eerste deel speelde hij al in de Amsterdamse Melkweg; binnenkort doet hij Eindhoven en Groningen aan. Een terugblik op het zes jaar lang verkennen van andere muziekculturen.