Nordanians are Go! Ton Maas - zondag 4 maart, 2018

trio 1
Individueel lijken de leden van The Nordanians nog wel onderworpen aan de wetten van de natuur, maar als trio lappen ze de zwaartekracht aan hun laars. Dan is één blik van verstandhouding afdoende om zonder aanloop rechtstandig te kunnen opstijgen voor een staaltje van de instrumentale acrobatiek die hun handelsmerk is geworden: virtuoos - soms zelfs ronduit duizelingwekkend - maar nooit  doel op zich. Meesterschap betekent in hun geval niet dat ze vergeten dienstbaar te zijn aan de muziek.
Mark Oene
En dan de opwinding en de lol die ze er zichtbaar aan beleven! Het plezier straalt er van af. Dit is wat een 'boyband' eigenlijk zou moeten zijn: elkaar op speelse wijze uitdagen om de lat nóg hoger te leggen, de randjes op te zoeken zonder er overheen te kukelen. Ook als toeschouwer zit je daardoor al gauw op het puntje van je stoel.
Mark Niti
inleiding
Na een levendige introductie door muziekjournalist Saskia Tørnqvist, die onverwacht uitmondde in een spoedcursus Noord-Indiase maatsoorten, waarbij tablaspeler Niti Ranjan Biswas het met enige moeite in de maat klappende publiek glimlachend probeerde te ontregelen door gelijktijdig allerlei variaties te laten horen, ging het concert in de eeuwenoude houten noodkerk aan het Amstelveld van start.
maatsoort
Oene
Dankzij een splinternieuw vijfsnarige instrument kan altviolist Oene van Geel zijn klankpalet fors naar beneden uitbreiden, zodat je soms zou zweren dat er een cello te horen is. Vooral tijdens de enerverende snarenduels die hij aangaat met gitarist Mark Tuinstra, zoeken beide mannen voortdurend oogcontact, terwijl de blik van Biswas, staand achter de tabla's, razend snel heen en weer schiet. Dat ze vaak in een kringetje staan te spelen, betekent niet dat ze hun publiek uit het oog verliezen. Het is simpelweg een gevolg van de intensiteit van de onderlinge communicatie bij het gezamenlijk improviseren of bij het spatsynchroon uitvoeren van de meest ingewikkelde capriolen.
Mark plectrum
interview Mark
Over de herkomst van de muziek die The Nordanians maken, valt - zoals Tørnqvist bij aanvang al memoreerde - weinig meer te zeggen dan dat de invloeden van overal en nergens komen, maar dat het toch vooral de vrucht is van de intensieve muzikale trialoog die deze noorderlingen nu al jarenlang voeren. En het is een feest om daarvan getuige te mogen zijn!
Niti
trio 2

Website The Nordanians

Het laatste concert in deze reeks Old Roots, New Routes van Dutch Delta Sounds is op zaterdag 24 maart in de Amstelkerk. Dan is de beurt aan Caravan.
Informatie en ticketsmeer blogs
Ton Maas - 1 augustus, 2022
Ton Maas - 31 juli, 2022
Ton Maas - 18 juli, 2022
Ton Maas - 17 juli, 2022
Ton Maas - 3 juli, 2022
Ton Maas - 29 juli, 2021
Bram Posthumus - 24 april, 2020
Jair Tchong - 2 augustus, 2019
Ton Maas - 2 augustus, 2019
Ton Maas - 11 februari, 2019