Hudaki Village Band bouwt feestje in De Ruimte Ton Maas - zondag 4 februari, 2018

band
Ze zien eruit alsof ze alle stereotypen rond Oost-Europese en Balkanmuziek gaan bevestigen, met hun malle hoedjes, overdreven uitdossing en glazige blik. En als de Hudaki Village Band in de bovenzaal van De Ruimte in Amsterdam-Noord het eerste nummer inzet, voelt het inderdaad alsof de lopende band begint te draaien. Routineus komen de meest obligate platitudes voorbij, aangedreven door jachtig gefiedel en snelle roffels op de snaren van het cimbaal, waarbij de versnelling telkens een tandje hoger wordt gezet om indruk te maken op argeloos publiek.
duet
Maar net als bij de meer kritische toeschouwer de moed in de schoenen dreigt te zinken, voltrekt zich een klein mirakel. De twee zangeressen vlijen hun heldere stemmen langs elkaar tot een fraai staaltje Oekraïense volkspolyfonie, terwijl de gitarist een derde zangpartij voor zijn rekening neemt die ogenschijnlijk niets met de andere twee van doen heeft – zelfs een andere maat en tempo volgt – maar er gezien de perfect sluitende pasvorm wel degelijk bij hoort.
git
In een volgend nummer blijkt hij als zanger overigens nog veel meer in z’n mars te hebben dan een potje meemompelen met de dames. Als hij echt zijn keel open trekt, klinkt er een warmbloedige tenor die moeiteloos harten in beroering brengt, al blijft het een beetje wringen met het beeld van die spierwitte Stetson met bijpassend glittershirt. Wat ook wringt, is het contrast tussen het enthousiasme van de elkaar afwisselende solisten en het volautomatische servo-loopwerk van trom, bas en buikorgel.
viool acc
De heren en dames van Hudaki hechten ook niet bijster veel aan stilistische cohesie. Dat ze een joods liedje hebben geleerd – uit de derde hand, zo vertelt de woordvoerder van de groep in keurig Engels, aangezien er sinds 1944 geen joden meer in de regio wonen – is gezien hun herkomst natuurlijk weinig verrassend, maar even later klinkt er zelfs onvervalste manouche, scherp aan de swing en behoorlijk jazzy geharmoniseerd. Op zo’n moment lijkt Oekraïne ver weg.
zangeres
Uit alles blijkt dat het de groep er vooral om begonnen is het aanwezige publiek een feestelijke avond te bezorgen. En in die missie slagen ze met overtuiging, want het daverende applaus dat na elk nummer opstijgt, is rijk gelardeerd met extatische kreten. Dus laten we de Hudaki Village Band niet te zwaar op de korrel nemen. Wie een feestje wil bouwen met ingebouwde garantie op succes, is bij deze band aan het juiste adres.

Meer informatie: De Ruimte
Hudaki Village Band


meer blogs
Ton Maas - 1 augustus, 2022
Ton Maas - 31 juli, 2022
Ton Maas - 18 juli, 2022
Ton Maas - 17 juli, 2022
Ton Maas - 3 juli, 2022
Ton Maas - 29 juli, 2021
Bram Posthumus - 24 april, 2020
Jair Tchong - 2 augustus, 2019
Ton Maas - 2 augustus, 2019
Ton Maas - 11 februari, 2019