Sandip viert dertig jaar in Nederland Ton Maas - maandag 18 december, 2017

Sandip
Menige migrant zal het beamen: de prijs voor je verhuizing is maar al te vaak het gevoel nergens meer echt helemaal thuis te zijn - niet in je tweede vaderland en ook niet in het land waar je ooit vandaan kwam. Staat tegenover dat je wel een mooie aanleiding hebt om een soort tweede verjaardag te vieren, de dag waarop je nieuwe leven begon.
Sandip, zoumana jan
jan
Tablaspeler Sandip Battacharya vierde gisteren in het Beauforthuis te Austerlitz zijn dertigjarig jubileum in Nederland, samen met een aantal van de muzikale vrienden die hij in die periode maakte. Het was een bont gezelschap dat model stond voor het bereik van Sandips muzikale bandbreedte. Vijf uur lang maar liefst onderhielden de vrienden zich op het podium met elkaar en ook met het al even enthousiaste publiek. Er waren duidelijk gemarkeerde optredens, maar ook spontane groepsacties, wat de middag eerder het karakter gaf van een huiselijk feestje met plek tussen de schuifdeuren dan een formele theatersetting. Vooral tegen het eind vervaagde ook de grens tussen performers en toeschouwers, toen een van de danslustige dames die de ruimte voor het podium in bezit hadden genomen, de handen aan de conga's van Papa Seck Djembe sloeg, waardoor een soort quatre-mains op de trommelvellen ontstond.
monica ernst niels
ernst niels
monica sandip
Soms kruisten twee gitaristen van zeer verschillende komaf de muzikale degens, zoals Zoumana Diarra en Jan Kuiper. Wonderlijker nog was een duet op trommels, uitgevoerd door Papa Seck en het feestvarken zelf, waarbij de laatste niet alleen rake tikken uitdeelde op zijn tabla's, maar ook een knap staaltje konakol (stempercussie) ten beste gaf. Nog even over Djembe: wie nog altijd denkt dat Afrikaans slagwerk weinig subtiel is, moet zich maar eens verdiepen in zijn spel op conga's en dejmbe: scherp en fel waar nodig, maar soms ook fluisterzacht en ragfijn.
papa mola
mola
Monica Akihary en Niels Brouwer vertolkten als duo een paar stukken uit het repertoire van Boi Akih, en haalden vervolgens Ernst Reijseger op het toneel voor wat prettig ontregelend weerwerk. Het leverde spannend grensverkeer op, maar ook zalig funkende riffs en een uittro met een vette knipoog.
finale
mola ster
ernst sterDe jubilaris zelf, die het overduidelijk naar zijn zin had, verraste zijn vrienden nog met een speciaal vervaardigd aandenken aan het feest in de vorm van een soort kerstster met ingebouwde verlichting, waarop in sierlijk gekalligrafeerde cijfers het aantal jaren van zijn leven in Nederland stond geschreven. Wat een goed idee om dat zo nadrukkelijk te vieren - en dan ook nog samen met je vrienden en met iedereen die er bij wil zijn.
meer blogs
Ton Maas - 1 augustus, 2022
Ton Maas - 31 juli, 2022
Ton Maas - 18 juli, 2022
Ton Maas - 17 juli, 2022
Ton Maas - 3 juli, 2022
Ton Maas - 29 juli, 2021
Bram Posthumus - 24 april, 2020
Jair Tchong - 2 augustus, 2019
Ton Maas - 2 augustus, 2019
Ton Maas - 11 februari, 2019