Klanksporen van verlichting in Splendor Ton Maas - zondag 26 november, 2017

violisten met Steven
kwintet

Sinds de zogeheten authentieke uitvoeringspraktijk tot norm is verheven, moet je bij het spelen van oude muziek uit Europa op je tellen passen. De strengheid van de hoeders van de traditie grenst aan het van-kaft-tot-kaft-fundamentalisme van calvinistische hardliners en andere religieuze fanaten (waarvan Margaret Atwood's roman The Handmaid's Tale - onlangs voor tv bewerkt - een grimmig beeld schetst).

Steven staand
Steven liggend

Muzikaal avonturier Steven Kamperman trekt zich daar gelukkig niets van aan. Met passie, humor en bravoure storten hij en zijn mede-neoropeanan zich op estampies, chaconnes en sarabandes en trekken melodielijnen van weleer zonder enige gêne door naar de meest voorlijke impro. De kern van het vijfkoppige gezelschap is identiek aan wat ooit begon als Horizon Trio, met naast Kamperman zelf op klarinetten de Turkse vocaliste Samen Kalfa en de Roemeense (alt)violist en gitarist George Dimitriu - klemtoon op de laatste i, zoals Kamperman bij aanvang benadrukte, nadat hij naar eigen zeggen Georges naam drie jaar lang verkeerd had uitgesproken. Splendorlid Oene van Geel - (alt)viool, stem en cajon - maakt samen met Michel Godard (tuba, serpent en bastgitaar) het kwintet compleet.

Steven en Oene
George Oene parallel


De eerste set ging van start met een eerbetoon aan de levende traditie, een stuk dat Van Geel componeerde naar aanleiding van zijn bezoek aan een Ierse pub waar door de gasten gezamenlijk werd gemusiceerd. Jig for George was aanleiding voor een spitsvondig duel met de strijkstok als wapen, waar de drie andere muzikanten zich pas na geruime tijd tegen aan gingen bemoeien.

George
George Sanem

De wonderlijke hybride van eeuwenoude melodieën en verlichte opvattingen over spel en regels zorgt voor een klankpalet dat zich uitstrekt van vrome middeleeuwse sonoriteit tot grensoverschrijdend muzikaal gedrag. Vooral Sanem Kalfa krijgt in deze context volop gelegenheid haar onwaarschijnlijke veelzijdigheid te laten horen. Zelfs wapperende handen worden met regelmaat ingezet om ragfijne faseverschuivingen teweeg te brengen. Ik kende haar al als vrijmoedig en trefzeker improvisator; haar zeggingskracht als vertolker van antieke gezangen was voor mij een verrassing en de schier moeiteloze combinatie van beide een ronduit verbijsterende ervaring.

Sanem hand
Sanem open

Niets ten nadele overigens van haar mannelijke collega's, die alle vier indruk maakten: Dimitriu met zijn supergeconcentreerde spel op (alt)viool en gitaar, Godard met zijn zuiverheid van toon op de grillige serpent en Van Geel met zijn verrassende rol als zanger, percussionist en spelverdeler. Kamperman mag dan bij de uitvoering een relatief bescheiden rol spelen, het is wel zijn visie waaraan we deze volstrekt originele muzikale ontdekkingsreis te danken hebben!

serpent
Michel serpent
Michel Oene
Michel Steven en Oene
zingen

meer blogs
Ton Maas - 17 september, 2023
Ton Maas - 10 augustus, 2023
Ton Maas - 10 juli, 2023
Ton Maas - 20 januari, 2023
Ton Maas - 24 november, 2022
Ton Maas - 28 augustus, 2022
Ton Maas - 3 september, 2022
Ton Maas - 29 augustus, 2022
Ton Maas - 22 augustus, 2022
Ton Maas - 13 augustus, 2022