Het kronkelpad van de vlucht Ton Maas - zondag 3 september, 2017

bovenzicht
In de Amstelkerk in Amsterdam vond gisteravond de aftrap plaats van een nieuwe reeks concerten van Dutch Delta Sounds, met als motto 'Oude wortels, nieuwe wegen'. Het muzikaal omlijste vluchtverhaal van dichter Baban Kirkuki uit Irak sloot daar in elk geval naadloos bij aan.
Morir Baban
Begeleid door Monir Goran op de ûd (Arabische luit) vertelde Kirkuki het verhaal van zijn vlucht uit Irak. Vanuit zijn woonplaats Kirkuk eerst naar Iran om vervolgens via Turkije, Griekenland, Italië, Frankrijk en België bij Roosendaal de Nederlandse grens te bereiken. Hoewel eigenlijk onderweg naar Duitsland als beoogde eindbestemming, bleef hij in Nederland 'steken', simpelweg omdat hij er tot zijn grote verrassing vrijwel meteen zijn oude vriend Monir Goran terugvond, die al eerder zijn vaderland was ontvlucht.
Monir
Baban
Het vluchtverhaal bevatte spannende momenten, zoal de gevaarlijke oversteek van de woelige grensrivier die Turkije en Griekenland scheidt. Er waren zelfs ronduit grappige anecdotes, zoals Babans allereerste bezoek aan een MacDonalds in Parijs, waar hij genoot van het 'grote broodje' dat hij er bestelde. En er waren interessante bespiegelingen, bijvoorbeeld over de schoonheid van andere landen waar je als vluchteling doorheen reist, maar waarvan je vanwege alle stress nauwelijks kunt genieten. Toch zorgde het herhaaldelijk opsommen van weinig dramatische feitelijkheden ervoor dat het als geheel een tikje langdradig werd.
overleg
Compacter en daarmee ook geslaagder waren de korte verhaaltjes waarmee Kirkuki vervolgens enkele van zijn gedichten inleidde. Hilarisch was het verhaal over zijn eerste romantische ervaring in Nederland, met 'zo'n echte Hollandse blondine'. Ze zouden elkaar precies een week later om drie uur 's middags opnieuw treffen. Op dat tijstip stond Baban echter nog onder de douche om zich op te frissen. Vol verwachting wandelde hij vervolgens naar de afgesproken plek, alwaar hij om kwart over vier niemand aantrof. Amper bekomen van de teleustelling over het feit dat ze niet was komen opdagen, kreeg hij te horen dat ze tot tien over drie op hem had staan wachten en vervolgens was vertrokken. 'Ga eerst maar een fiets kopen, want zonder kan je hier niet', adviseerde ze hem bij die gelegenheid. Twee belangrijke inburgeringslessen in één klap!
Stan
int Taher
trio
Na een korte pauze volgde het instrumentale gedeelte van de avond, verzorgd door Monir Goran met zijn trio, dat naast de ûdspeler zelf bestaat uit klarinettiste Nanka Clout en pianist Ako Taher. Deze eveneens uit Irak afkomstige vluchteling was in eigen land een gevierd concertpianist, maar kon tien jaar lang niet spelen omdat hij geen instrument bezat. Dankzij een oude piano die werd bezorgd bij het Rotterdamse kringloopcentrum waar bij werkte, werd hij 'herontdekt' en zijn deelname aan Holland's Got Talent bezorgde hem uiteindelijk een heuse comeback, inclusief optreden in het Concertgebouw.
Taher
goran taher
taher 2
Niet alleen vanwege de ongebruikelijke bezetting, maar ook dankzij het bevlogen spel van de drie musici en de lyriek van de composities deed het optreden bij vlagen denken aan het werk van de Tunesische ûdspeler en componist Anouar Brahem. Gnossienne Nr. 1 van Erik Satie leek welhaast gemáákt voor deze klassiek-Arabische behandeling en een compositie van Goran werd door Taher op speelse wijze geïnjecteerd met ondeugende jazzakkoorden.

Op 21 oktober volgt de tweede aflevering van deze serie, dan met Namibian Tales, de groep rond zangeres en gitariste Shishani Vranckx.

www.dutchdeltasounds.nl


meer blogs
Ton Maas - 1 augustus, 2022
Ton Maas - 31 juli, 2022
Ton Maas - 18 juli, 2022
Ton Maas - 17 juli, 2022
Ton Maas - 3 juli, 2022
Ton Maas - 29 juli, 2021
Bram Posthumus - 24 april, 2020
Jair Tchong - 2 augustus, 2019
Ton Maas - 2 augustus, 2019
Ton Maas - 11 februari, 2019