Molukse traditie die niet smelt op de Tong(Tong) Ton Maas - donderdag 1 juni, 2017

band

Benauwd was het wel in de nauwe doorgang naar de theatertent van de Tong Tong Fair op het Haagse Malieveld. En het duurde ook lang, want het optreden van Monica Akihary met muziek van haar nieuwe cd Lagu Lagu 2 begon uiteindelijk een kwartier te laat. Maar het leed was niet voor niets geleden. De tjokvolle zaal werd onthaald op Molukse traditie die dankzij een grondige opfrisbeurt sprankelde als nooit tevoren.

minus drums

joost slide

Voor sommigen in het publiek zal het openingsnummer beslist een onwennige ervaring zijn geweest, vanwege de soms bija abstracte vocale capriolen die Akihary's handelsmerk zijn. Na die enigszins ontregelende aftrap nam Akihary het tekstboek ter hand voor een meer 'traditionele' rol als vertolkster van liedjes, die ze vervolgens gloedvol over het voetlicht bracht. Ook echtgenoot en partner-in-crime Niels Brouwer liet zich van een minder gebruikelijke kant zien en horen: die van lekker scheurende rockgitarist. Het gaf de Molukse traditionals, die van huis uit naar zoetigheid neigen, een aangenaam prikkelend rauw randje.

monica niels

monica drums

Met Joost Buis heeft de groep een kameleontische kleurenmenger in huis, want hij pendelt tussen twee instrumenten die je maar zelden in één persoon verenigd ziet: trombone en lap steel. Hecht hang- en sluitwerk ook van de ritmesectie, al was het slagwerk van Onno Govaert jammer genoeg te overheersend in de mix. Maar dat was dan ook het enige minpuntje aan dit sterke optreden.

niels

monica

Groot was daarom de teleurstelling in de zaal toen al na een half uur de spreekstalmeester van dienst het podium op kwam met de mededeling dat het helaas alweer afgelopen was. Schandalig natuurlijk, want voor het concert was een vol uur ingeboekt in het schema. Gelukkig liet Akihary zich niet van de wijs brengen en kondigde omstandig twee speciale gasten aan die voor de gelegenheid waren opgetrommeld: zanger Ais Lawalata en percussionist Nippy Noya, Beide mannen werden met een daverend applaus vanuit de zaal op het podium welkom geheten, waarna de voorstelling op waardige wijze werd afgerond met een breed uitgesponnen stuk waarin de gasten nog even goed in het zonnetje werden gezet. Tijdens deze climax annex ontlading gingen alle remmen los en bereikte ook in de zaal de stemming het kookpunt.

finale1

finale2

finale3


meer blogs
Ton Maas - 1 augustus, 2022
Ton Maas - 31 juli, 2022
Ton Maas - 18 juli, 2022
Ton Maas - 17 juli, 2022
Ton Maas - 3 juli, 2022
Ton Maas - 29 juli, 2021
Bram Posthumus - 24 april, 2020
Jair Tchong - 2 augustus, 2019
Ton Maas - 2 augustus, 2019
Ton Maas - 11 februari, 2019