Avontuurlijk en bloedmooi Ton Maas - vrijdag 12 mei, 2017

kwintet

trio

Met zijn nieuwe kwintet demonstreerde klarinettist Alex Simu gisteravond dat je oorstrelende muziek kunt maken die toch uitdaagt en soms zelfs ontregelt. In het ondanks twee halve finales goed gevulde Bimhuis speelde het vijftal bijna twee uur lang met zowat tastbare concentratie. Hoezeer die werd gedeeld met het publiek, bleek uit de daverende ontlading na afloop van de eerste set: een eruptie van applaus die zo lang aanhield dat het bijna leek alsof de finale was bereikt.

Franz

Jorg

Het team dat Simu voor deze indrukwekkende prestatie heeft gevormd, bestaat uit markante figuren die zich niettemin vol overgave schikken in het geheel. Pianist Franz von Chossy - meester in het precies doseren - werkt al vele jaren samen met Simu in wisselende gezelschappen. Ook cellist Jörg Brinkman is een oude bekende. Zijn 'mid-size' fiedel stelt hem in staat zowel melodische toppen te bestijgen als waar nodig het fundament te leggen waarbij ook in het laag de lenigheid behouden blijft.

Kristijan

Kristijan dr+c

George Dumitriu, net als Simu uit Roemenië afkomstig, wisselt moeiteloos tussen altviool en gitaar, maar wordt door Alex met een olijke noot aangekondigd als bespeler van de laptop: 'U heeft er geen idee dan hoe moeilijk dat is!' Ook Kristijan Krajncan is een man van twee ambachten die je maar zelden gecombineerd ziet, want hij is zowel slagwerker als cellist en soms zelfs allebei tegelijk! Deze ongebruikelijke combinatie verklaart wellicht ook zijn ongewoon melodieuze gebruik van het drumstel. Precies waar deze wonderschone muziek om vraagt.

George gitaar

George viool

Wie naar het optreden gelokt werd in de hoop onthaald te worden op duidelijke verworteling in Roemeense volkstraditie of Balkanmuziek, kwam bedrogen uit. Niet voor niets noemde Simu zijn nieuwe cd Echoes of Bucharest. Inspiratie daarvoor putte hij vooral uit de stadse wereld van Roemeense componisten. Meer dan bij Arifa zoekt hij hier in zijn spel de scherpte en soms zelfs de rafelrandjes op, maar zonder ook maar een millimeter afbreuk te doen aan de bezwerende intensiteit ervan.

Alex

Alex rust

Het concert werd live gestreamd door Bimhuis Radio en is samen met een interview door Vera Vingerhoeds nog steeds te beluisteren via deze link.


meer blogs
Ton Maas - 1 augustus, 2022
Ton Maas - 31 juli, 2022
Ton Maas - 18 juli, 2022
Ton Maas - 17 juli, 2022
Ton Maas - 3 juli, 2022
Ton Maas - 29 juli, 2021
Bram Posthumus - 24 april, 2020
Jair Tchong - 2 augustus, 2019
Ton Maas - 2 augustus, 2019
Ton Maas - 11 februari, 2019