The Art of Duo II Ton Maas - zaterdag 17 september, 2016

duo

Aflevering 2 van The Art of Duo, een van de spannendste onderdelen van het Morgenland Festival, bracht gisteravond een fijnbesnaarde instrumentale conversatie op hoog niveau tussen koragrootmeester Toumani Diabaté uit Mali en vedelspecialist Kayhan Kalhor uit Iran. De immer goedlachse Diabaté opende de avond met een onderhoudend praatje vol kwinkslagen, waarmee hij zelfs aan de altijd serieus kijkende Iraniër een schaterlach wist te ontlokken door iedereen in het bomvolle Bimhuis welkom te heten aan boord van Toumani Kayhan Airlines. 'Just close your eyes and enjoy the flight', grapte hij met een serieuze ondertoon. In vloeiend Engels wel te verstaan - heel wat beter dan het gestuntel in die taal waarmee hij zich tien jaar geleden moest zien te redden.

kalhor1

Nog oneindig veel vloeiender verliep de instrumentale dialoog die de heren vervolgens inzetten met spaarzaam gepluk aan de snaren van de kora (West-Afrikaanse harpluit) en lange, ijle tonen uit de gestreken kemancheh (penvedel). Gaandeweg de voorstelling werd duidelijk dat het duo uit was op verbreken van het baanrecord, want zonder ook maar één onderbreking werd ruim een uur gemusiceerd.

diab1

Het is een van de voordelen van modale improvisatie, waarbij patronen kunnen opdoemen en langzaam weer oplossen in andere. Af en toe keerden de mannen in hun muzikale schreden terug, om vervolgens een nieuwe zijweg in te slaan. Ook visueel viel er het nodige te beleven, want waar je goed kon zien hoe Kalhor zijn hele lichaam inzette ten behoeve van de dynamiek, viel uit de voorovergebogen houding van Diabate vrijwel niets af te lezen over diens spel.

kalhor2

Om een uur lang de aandacht van het publiek vast te houden, moet je van goede huize komen. Met virtuositeit en instrumentbeheersing kom je er wat dat betreft niet. Met behulp van cyclische herhalingen, acceleraties, vertragingen en plotselinge klankerupties werden spanningsbogen aangebracht die de zaak op scherp hielden.

diab2

Genieten was het - ruim een uur lang. De ene keer was het de jubelende klank van de kemancheh, dan weer een klaterende waterval uit de kora, steeds weer met de kippevel bezorgende 'haperingen' die het handelsmerk zijn van de grootmeester uit Bamako.


meer blogs
Ton Maas - 28 augustus, 2022
Ton Maas - 3 september, 2022
Ton Maas - 29 augustus, 2022
Ton Maas - 22 augustus, 2022
Ton Maas - 13 augustus, 2022
Ton Maas - 1 augustus, 2022
Ton Maas - 31 juli, 2022
Ton Maas - 18 juli, 2022
Ton Maas - 17 juli, 2022
Ton Maas - 3 juli, 2022