Wie niet danst, weet niet waar het om draait (JC in apocrief evangelie) Ton Maas - donderdag 16 juni, 2016

Aldus een van de prikkelende citaten en observaties in het essay Hear That Long Snake Moan van de Amerikaanse cultuurcriticus Michael Ventura (uit Shadow Dancing in the USA, Los Angeles 1985). Het is mijn favoriete tekst over muziek, in elk geval over de muziek waar ik zo van houd. En een tekst die ik na al die jaren nog altijd met rode oortjes lees.

Ventura schrijft met de vuist en schiet vanuit de heup. Scherp en toch poëtisch. Bovendien lardeert hij zijn betoog met eye-openers. Zo las ik nooit eerder dat de Afrikaanse roots van rock 'n' roll en jazz zelfs doorklinken in de taal. Funky blijkt afgeleid van lu-fuki (in het Ki-Kongo), mojo is in dezelfde taal het woord voor ziel en boogie is afgeleid van mbugi, wat in het Ki-Kongo zoveel betekent als 'duivels goed'.

Ventura traceert de ontstaansgeschiedenis van rock 'n' roll en jazz vanuit Afrika naar de Cariben en vanuit Haïti naar Louisiana, waar de nieuwe muziek uiteindelijk tot wasdom kwam in New Orleans. Fraai is zijn analyse van de spagaat tussen 'Protestant mind and African body' - Saint versus Sinner - waarin de rockers van het eerste uur gevangen zaten, maar hij is ook vol bewondering voor hun lef: 'They had all been raised to think this was the Devil's music, and they pretty much believed that. They had all been raised to be deeply bigoted, and they believed in that too. Yet they sat at the feet of blacks whom they wouldn't sit with at a lunch counter, because they couldn't get enough of black music.'

Jarenlang stroopte ik het web af naar tweedehands exemplaren van Ventura's bundel om die cadeau te kunnen doen aan vrienden. Maar nu blijkt de auteur zo vriendelijk te zijn geweest om het essay gratis beschikbaar te maken als pdf via zijn website. Veel plezier ermee!

 HEAR-THAT-LONG-SNAKE-MOAN.pdf


MichaelVentura.org

 


meer blogs
Ton Maas - 17 september, 2023
Ton Maas - 10 augustus, 2023
Ton Maas - 10 juli, 2023
Ton Maas - 20 januari, 2023
Ton Maas - 24 november, 2022
Ton Maas - 28 augustus, 2022
Ton Maas - 3 september, 2022
Ton Maas - 29 augustus, 2022
Ton Maas - 22 augustus, 2022
Ton Maas - 13 augustus, 2022