een lowlands voor klassiek? Jair Tchong - donderdag 16 juli, 2015

w1

Op 24, 25 en 26 juli vindt de eerste editie van Wonderfeel plaats, in landgoed Schaep en Burgh, 's-Graveland, op twintig minuten fietsen vanaf Hilversum. Tamar Brüggemann is een van de initiatiefnemers van dit nieuwe festival, dat zich vooral richt op de avontuurlijke, klassieke muziekliefhebber. Mixed sprak haar kort over de achtergrond van Wonderfeel, dat met driedaags blokkenschema en randprogrammering oogt als een Lowlandsvariant voor de klassieke muziek.

Brüggemann: "het plan dateert al van 2008, we hebben meerdere lokaties overwogen, maar hier op Schaep en Burgh vonden we de beste condities en een goede samenwerking met Natuurmonumenten. Het terrein is prachtig."

Wonderfeel heeft een tijdschema vol klinkende namen: Daria van den Bercken, Remy van Kesteren (Edmar Castaneda liefhebbers opgelet: deze harpist speelt minstens zo ritmisch!), Ragazze Quartet, Fuse, Dudok Quartet, Rogerio Bicudo & Michael Moore en Erik Bosgraaf & Cordevento. Er lijkt sprake te zijn van een nieuw elan onder jonge klassieke musici. Brüggemann: "Nieuwe generaties van musici denken minder vanuit de standaardconcertvorm: twee blokken met pauze ertussen invullen met klassiek repertoire, maar meer vanuit een concept: welke sfeer wil ik op het podium neerzetten? Zo'n ensemble als Fuse gaat dwars door alle genres. Op Wonderfeel kun je als bezoeker genieten van Middeleeuwse liederen tot en met hedendaagse composities, vers van de pen. Gaudeamus is een gewaardeerd partner hiervoor."
w2
foto © Nic Limper

Wonderfeel is samen te vatten als natuur, nieuwe muziek en toegankelijkheid. Met de samenwerking met IDFA is er ook voorzien in een filmprogramma. De lokaties op het terrein ("Weeshuis van de hits", "Kwartettentent", "Fusion of arts", "Nooit van gehoord") geven al een goede impressie van wat de organisatie beoogt aan te bieden. "We hebben gekozen voor een productiekantoor met veel ervaring in natuurgebieden. Dat leverde grappige situaties op: voor de infostand had men het over verkoop van oordoppen. Oordoppen!? Dat hoeft natuurlijk niet bij dit festival."

"Toen we een toekenning kregen van het Fonds Podiumkunsten besloten we door te gaan, dat voelt toch als een vorm van erkenning. Natuurlijk hebben we grotere ambities, zoals een Wonderfeel compositie door een componist in residence. Maar eerst maar eens zien hoe deze editie bevalt."

Bij 24 classics heeft Wonderfeel een playlist samengesteld.
Update: vrijdagavond werd bekend dat de organisatie op grond van de ernstige weersverwachting voor zaterdag heeft besloten de tweede dag in zijn geheel te cancellen. Kaarten die voor zaterdag zijn gekocht zijn voor zondag ook geldig.


meer blogs
Ton Maas - 17 september, 2023
Ton Maas - 10 augustus, 2023
Ton Maas - 10 juli, 2023
Ton Maas - 20 januari, 2023
Ton Maas - 24 november, 2022
Ton Maas - 28 augustus, 2022
Ton Maas - 3 september, 2022
Ton Maas - 29 augustus, 2022
Ton Maas - 22 augustus, 2022
Ton Maas - 13 augustus, 2022