Een bedevaart die superieur swingt, als een malle Jair Tchong - dinsdag 28 oktober, 2014

ester rada afropunk
Ester Rada, foto © afropunk

Sinds Rotterdam 2001 kom ik op de WOMEX, maar zelden zag ik zoveel fraais tijdens één WOMEX als dit jaar in Santiago de Compostela. Nu kan dat twee dingen betekenen: of ik word sentimenteel, of de jury van dit jaar heeft simpelweg uitstekend werk gedaan. Mijn persoonlijke hoogtepunten, doe er uw voordeel mee (of niet).

Donderdag
Orchestre El Gusto (Algerije)
Het Algerijnse orkest had ik al vaak gezien, maar blijft ook in kleinere variant zeer ontroerend, met bovendien een te weinig bekende, diepere betekenislaag: dit eerbetoon aan de chaabi van weleer verwijst naar de tijd in Algerije waarin er wél sprake was van een mondaine, kosmopolitische wereld van goede muziek en nachtleven.

Vrijdag
Sékouba Bambino (Guinée-Conakry)
Niets nieuws onder de klassieke, West-Afrikaanse afropop zon, maar wel kraakhelder uitgevoerd en hopelijk snel op een Nederlands podium te ervaren.

Ethiocolor (Ethiopië)
Hot damn, those Abyssinians know how to throw a party!

Kuenta i Tambú (Afro-Antillen)
Roël Calister gaf naar verluidt eerder dit jaar in New York al een steengoede showcase. Nadat Ethiocolor het Praza da Quintana had achtergelaten in een ware triomf van de verschroeide aarde begon KiT enigszins op achterstand, maar al snel wist men het publiek weer aandachtig te krijgen. De Afro-Antillen zijn veel te weinig mondiaal bekend, wijlen Charlie Gillett van de BBC zei het al ooit. KiT zou hiertoe wel eens een ijzersterk breekijzer kunnen vormen in dit broodnodige proces. De wereld weet van Cuba en Haïti en de Dominicaanse Republiek, nu nog een paar meter verder zwemmen en de Antillen op de wereldpodia.

Paulo Flores (Angola)
Geheel in de stijl van Bonga, en een podiumpresentatie die heel wat wenkbrauwen laat fronzen (gitaristen die onderuitgezakt op de rand van de drumriser hangen, hallo jongens ff wat energie graag!). Maar wat een prachtige composities en superieur spel. Heupwiegend verliet ik het Salón Teatro. Bonga better take care: next generation comin' up!

Zaterdag
Troker (Mexico)
Snarky Puppy met een campana. Knotsgekke, luide, maar superieur strak uitgevoerde spacejazz. Zeer te gek dat de "7 samurai", de WOMEX jury, waar ritueelsgewijs ieder jaar veel kritiek op wordt gegeven, eindelijk eens de deuren open zet voor 's wereldmuziek meest logische broedergenre: jazz. Steengoeie drummert, ook!

Sertaníla (Brazilië)
Er zijn veel Braziliaanse groepen die op een heerlijk frisse manier traditionele muziek spelen met een jazz of kamermuziek achtige benadering, maar wederom is er een nieuwe parel in die scene. Zeer helder en precies verklankt dit gezelschap hun ideeën, en wat een prachtige stem heeft die zangeres. Jammer dat de traditionele trom te hard werd uitversterkt.

Bostich + Fussible from Nortec Collective (Mexico)
Guilty pleasure: wat een heerlijk LOMPE festival act, dit. Het begon als een dronken Mexicaanse versie van Kraftwerk en werd uitgebreid met steeds meer musici rondom de DJ's achter hun computers. Bucovina Club op z'n Mexicaans. Trompet, gitaar, accordeon en vooral een springende sousafonist, waarbij ik me steeds afvroeg: blaast hij die funky vamps nou echt live of moet hij ze (buiten adem van al dat gespring) wel gesampeld hebben? Lowlands let u op?

The best of all, hors catégorie
Beste showcase die ik zag sinds 2001, en nee: hier is geen sprake van retorische overdrijving: Ester Rada. Ethiopische funk, jazz, een zeer indringende versie van Nina Simone's Four Women, fantastische blazerssectie (en band), en een stem with a nice little Amy Winehouse in it (but not too much). Na afloop sprak ik de A&R man van Putumayo en Cumbancha, die net zo ademloos als ik had staan kijken wat zich hier aardbevingsgewijs voltrok. Hij had deze Rada vaak in demovorm op cd gehoord, wat niet overtuigde. Maar nu, met deze band, staat dit als een kasteel. Wat een overtuigingskracht. Enkele puristen meenden dat dit tezeer Amerikaanse funk zou zijn. Dat lijkt me geheel onbelangrijk.


meer blogs
Ton Maas - 1 juli, 2024
Ton Maas - 18 juni, 2024
Ton Maas - 17 september, 2023
Ton Maas - 10 augustus, 2023
Ton Maas - 10 juli, 2023
Ton Maas - 20 januari, 2023
Ton Maas - 24 november, 2022
Ton Maas - 28 augustus, 2022
Ton Maas - 3 september, 2022