Raad eens Wie? Utrecht's festival Le Guess Who Miriam Brenner - zaterdag 7 december, 2013

Le Guess Who? is inmiddels van festivalletje in poppodium Tivoli uitgegroeid tot en vier daags evenement, dat zich verspreidt over tal van locaties Utrecht met uiteenlopende genres. 

Dit jaar leek de blik van de programmeurs verruimd, want een aantal artiesten die bestempeld zouden kunnen zijn als wereldmuziek, stonden in de lange rij van namen voor de afgelopen november editie.

Sitar speler Ashraf Sharif Khan, Ethiopische jazz funker Hailu Mergia, Colombiaanse surf vibes van de Meridian Brothers, de touaregs van Terakaft, DJ La Flama Blanca uit Lissabon en Nigeriaanse electronische pionier Mammane Sani. Best een aardig lijstje. Voor de liefhebbers fijn dat een deel in podium Rasa stond (maar dan wel verspreid over verschillende dagen) en de overigen speelden in Ekko of in een kerk.

Meridian brothers

De donderdagavond in Ekko was thematisch met Meridian Brothers, locale Dj Sean Rua en La Flama Blanca in de zaal, met DJ Quesedilla in de foyer. Een naam waar je trek van kunt krijgen. Een hongerige maag vulde hij wel met Afro-Latino retro platen.
Het hoogtepunt was duidelijk de tijdreis capsule van de Colombianen waarmee je bijna de warme zon voelt, en schuimige golven hoort kapot slaan. Een surf vibe, psechedelische loopjes en klanken. De enige dame speelt - niet geheel in het verwachtingspatroon - saxofoon en klarinet, maar dan wel compleet vervormd. Origineel, een beetje onwennig en gewoon weird, maar dat past dan ook wel weer. Met nog wat bachata, palenke en cumbia in de verre verte.

la flama blanca

Maximaal zo'n 200 grotendeels 20ers publiek kwam goed in de sfeer, die Seau Rua helaas niet wist vast te houden. Ook mij weg joeg naar de foyer... Toen de Portugees aan de beurt was, draaide hij voor zo'n 12 overgebleven festivalgangers. Jammer, want er kwam vanalles voorbij in zijn set wat het GLW publiek toch leuk had kunnen vinden. Wat cumbia-classics, nummers van bv. La Yegros die we veel hebben gehoord de afgelopen tijd en wat onbekendere tracks.

INFLAMASOM FOR LE GUESS WHO? by La Flama Blanca on Mixcloud
 


De avond had strakker en spannender gekund, maar een mooi begin om het grotere publiek hiervoor te enthousiasmeren. Hopelijk duiken de programmeurs volgend jaar nog verder deze richting in, of zetten ze een mooie avond neer van een gastprogrammeur.*

Het lukte mij niet om de rest van de artiesten te zien: vier dagen LGW is toch wat lastig in de agenda inpassen en dan nog een bijpassend kaartje vinden..

Gelukkig krijg ik een herkansing om Hailu Mergia te zien in New York in januari! Tijdens de label-avond van Electric Cowbell records in DROM, gezamelijk met podium Barbes georganiseerd, zal de Ethiopier spelen, ter promotie van zijn album, uiteindelijk uitgebracht op Awesome Tapes From Africa. Meer daarover in mijn blog over mijn verblijf in Brooklyn afgelopen september...

 

*Het concert van Ashraf Sharif Khan was onderdeel van de gastprogrammering Since The Devil Is Gone I Mostly Feel Lonely’. 

Volg Miriam op Facebook - Kokako Music website - Twittermeer blogs
Ton Maas - 24 november, 2022
Ton Maas - 28 augustus, 2022
Ton Maas - 3 september, 2022
Ton Maas - 29 augustus, 2022
Ton Maas - 22 augustus, 2022
Ton Maas - 13 augustus, 2022
Ton Maas - 1 augustus, 2022
Ton Maas - 31 juli, 2022
Ton Maas - 18 juli, 2022
Ton Maas - 17 juli, 2022