Pape & Cheikh, aan de top in Senegal Bram Posthumus - woensdag 4 december, 2013

papecheikhMeer dan  tien jaar geleden bracht het Britse label Real World een CD uit van het Senegalese duo Pape & Cheikh, ongetwijfeld met het idee dat hier een grootse nieuwe wereldmuziek-act op stapel stond. 

De CD was oorstrelend, al was ie nogal nadrukkelijk op een "wereldmuziek" luisterpubliek gericht. Er was veel moois te horen, vanaf het dramatische "Mariama" waarmee de CD opende tot en met het laatste stuk, "Fanick".

Niets stond een stralende internationale carrière in de weg. Ze kwamen, ze speelden Europa plat - en verdwenen weer. Het duo uit Kaolack, een grote stad in het midden van Senegal, had besloten zich te concentreren op de lokale markt. Ze speelden door het hele land maar de rest van de wereld hoorde een decade lang bijna niets. 

Pape Amadou Fall en Cheikh Coulibaly (hun volle namen) bouwden gestaag aan hun repertoire en vooral aan hun reputatie als één van de beste live acts in Senegal. Geen gemakkelijke opgave in een land dat sinds jaar en dag verwend wordt met live muziek van zeer hoog niveau. 

Met succes. In april van dit jaar speelde het duo in het kolossale Grand Theatre, een prestigeproject van de vorige president in het centrum van Dakar. Het was afgeladen; er braken rellen uit toen bleek dat het uitverkocht was. Ondertussen brachten ze twee nieuwe producties uit, waaronder Senegal's best verkochte CD in jaren: Esprit Live. Bekend materiaal, opnieuw bewerkt en nieuw materiaal van hun voorlaatste release Yërmandë. En zo klinkt het toch wat tamme "Lokontina" van hun Real World release ineens stukken dynamischer: 

 

Afgelopen weekend zag ik Pape & Cheikh in volle glorie terug in Dakar's beroemdste club, Just4U. Met een glansrol voor de immer glimlachende Jimmy Mbaye, ex-gitarist van Youssou Ndour's begeleidingsband, Etoile de Dakar. Zelden zoveel plezier op een toneel bij elkaar gezien. 


meer blogs
Ton Maas - 24 november, 2022
Ton Maas - 28 augustus, 2022
Ton Maas - 3 september, 2022
Ton Maas - 29 augustus, 2022
Ton Maas - 22 augustus, 2022
Ton Maas - 13 augustus, 2022
Ton Maas - 1 augustus, 2022
Ton Maas - 31 juli, 2022
Ton Maas - 18 juli, 2022
Ton Maas - 17 juli, 2022