Wired for Sound - Mozambique Mattie Poels - dinsdag 26 november, 2013

Wired for Sound

De organisatie Wired for Sound is actief in Mozambique, op zoek naar lokale musici om hun muziek op te nemen. De muzikanten Simon Attwell en Julio Sigauque, beiden van de Zuid-Afrikaanse groep Freshlyground kwamen met radio producer Kim Winter op het idee om muzikanten die geen financiële middelen hebben, toch op deze manier een kans te geven. Met de portable Studio Mangoboom, vernoemd naar de Mount Serra Choa waar veel mangobomen groeien, worden de opnamen gemaakt met een laptop, wat microfoons en een zonnecel batterijset.

wired for sound - 2

Na weken van opnemen gaat het drietal terug naar Zuid-Afrika om de opnamen 'te editten, masteren en ze op een E.P. uit te brengen', zo vertelt Simon Attwell mij nadat ik mailconctact met hem zocht, afgelopen maand. Deze E.P. kunnen muzikanten weer gebruiken om hun muziek te promoten op de Afrikaanse radio en wordt waarschijnlijk uitgebracht begin 2014.

Wired for Sound wil musici een kans geven om geld te verdienen met hun muziek want naast veel talent, zijn er ook genoeg problemen in Mozambique. Slecht onderwijs: leraren die hun werk niet serieus nemen en vluchten in de drank. ‘Sugar daddies’: mannen die kinderen telefoons kado doen in ruil voor sex, met de daaruit voortvloeiende ongewilde zwangerschappen en het voortijdig school verlaten.

Het drietal reist door Noord-Mozambique en heeft nauw contact met de lokale radio stations en journalisten. Vooral het noorden, vanwege de toegankelijkheid van het gebied en de betere muzikale ontwikkeling van de bevolking. Door één week op één plaats te blijven, is het gemakkelijk om veel musici te ontmoeten, met hen te jammen en opnamen te maken. Bijvoorbeeld met Nelito (21) en Armanodo (20) die traditionele muziek mixen met rap over liefde en eerlijkheid. Met de muzikanten Banda (30) en Marcelino (24) met wie ze opnamen maakten tussen roestige tanks die het oorlogsverleden verraden. Banda die een mix maakt van Zouk en de typische Mozambiquaanse marabenta en Marcelino die meer op traditionele gospel muziek gericht is.

Wired for Sound is een bijzonder projekt. Door mijn contact met initiator Simon Attwell houd ik je op de hoogte via deze blog. Checken dus, zo nu en dan!

 

De laatste cd 'Izihlanghu' van de Zuid-Afrikaanse groep Freshlyground met Simon Attwell en Julio Sigauque.

 

 © Mattie Poels.
Zie ook: Musicframes


meer blogs
Ton Maas - 17 september, 2023
Ton Maas - 10 augustus, 2023
Ton Maas - 10 juli, 2023
Ton Maas - 20 januari, 2023
Ton Maas - 24 november, 2022
Ton Maas - 28 augustus, 2022
Ton Maas - 3 september, 2022
Ton Maas - 29 augustus, 2022
Ton Maas - 22 augustus, 2022
Ton Maas - 13 augustus, 2022