Op tournee in the U-S of A - Brooklyn Miriam Brenner - vrijdag 18 oktober, 2013

Als je je op een donderdag middag in Briant Park bevindt, Midtown, een paar 'blocks' oost van Times Square, moet je niet raar opkijken als hordes vrouwen zich verzamelen. Zomers is het joga middag, en zo'n 100 dames in gekleurde sportpakjes rollen hun matje uit.

Daar kom ik niet voor. Ik ben hier om Lev Zhurbin te ontmoeten. Een vioolspeler wie mij benaderde in januari toen ik hier was voor een grote beurs en tweetal festivals. Een typisch voorbeeld van hoe de maatschappij hier is opgebouwd. Geboren in Moskou, maar getrouwd met een Litouwse die hij in New York ontmoet heeft. Die achtergrond, vaak in de vorm van klezmer, merk je duidelijk in zijn muziek en vooral in de meeslepende zang van zijn vrouw Inna. Hun groep Ljova & The Kontraband is zo New Yorks als wat, met een internationale line-up, en Ljova zelf die een klassieke opleiding heeft en componeerd voor bv. Yo-Yo Ma, Kronos Quatet en Brooklyn Rider.

Hij arriveert in het park op zijn fiest met rek aan zijn stuur en helm op. Hoe hij zich in dit verkeer waagt vraag ik me toch af...  We ontmoeten ook mijn Amerikaanse collega boekingagent. Altijd interessant om te horen hoe het (wereld)muziek-wereldje hier in elkaar zit, wat ontwikkelingen en knelpunten zijn.

In de VS zijn dingen behoorlijk anders geregeld, hoe artiesten betaald krijgen, visa, hoe concerten georganiseerd worden en het grote speelvlak dat ze hebben. Het vergelijk spel duurt een tijd voort en dan wordt er gefocused op Het grote nieuws: het concert (showcase) tijdens 's werelds grootste beurs op dit vlak: WOMEX en de aanstaande UK tour.

25 Oktober gaat hij van start in Cardiff, UK, zaak om die kans te benutten en tijd om voor te bereieden... (Volg die voorbereidingen preciezer op Ljova & mijn Facebook.) Na maanden componeren, repeteren en opnamen, worden nieuwe nummers nu gemixt. Ik ben erg benieuwd naar het nieuwe werk, en of het lijkt op hun album Mnemosyne <>.

Lev & zijn vrouw presenteerden tevens haar nieuwe album in Barbes, oude en bekende klezmer liederen <>. Je mist hier altijd wel een goed feestje omdat je op een andere bent. Helaas was ik Chicago dat weekend. Althans helaas: het was tijd voor de aftrap van Arifa's tour.

Leuk feitje: trompettist van The Klezmatics Frank London speelt op hun title track. Percussionist Mattias speelt wel eens in Yo YO Ma's Silk Road ensemble. 1 van de roterende percussionisten is ook KIM Dong-Won, meester op de dubbelzijdige Koreaanse drom janggu - tevens een van mijn leeraren tijdens ee 2 week durend workshop programma dat ik in juni in Seoul gevolgd hebt.

New York - kleine wereld ;)


meer blogs
Ton Maas - 28 augustus, 2022
Ton Maas - 3 september, 2022
Ton Maas - 29 augustus, 2022
Ton Maas - 22 augustus, 2022
Ton Maas - 13 augustus, 2022
Ton Maas - 1 augustus, 2022
Ton Maas - 31 juli, 2022
Ton Maas - 18 juli, 2022
Ton Maas - 17 juli, 2022
Ton Maas - 3 juli, 2022