Sziget Festival - deel 3 Miriam Brenner - donderdag 17 oktober, 2013

Een nieuwe generatie Afrikaanse artiesten.

reuzenrad

Voor een overzicht van het Sziget eiland, kun je het beste een ritje nemen in het nieuwe, gigantische reuzenrad. Voor een indruk van opkomende Afrikaanse artiesten en diaspora, ga ik vandaag naar een van de grootste tenten: A38.

Daar staat de Nigeriaanse zangeres Nneka klaar. Een ongelooflijk talent, met zwoele en krachtige zang, een stem van een nieuwe generatie die in een funky pakketje toch zeker een boodschap met zich meedraagt. Ze stond al een tijdje op mijn lijstje, dus kijk ik er naar uit haar eindelijke te zien. Hier op het Sziget eiland is het nog altijd bloedje heet en de volle tent voel meer als een Finse sauna. Nneka lijkt die hitte in energie om te zetten, want ze blijft de sfeer en het tempo opvoeren. Meer bekende singles zoals Heartbeat (zie filmpje) komen langs en het is lastig om niet meegezogen te worden in haar warme grooves en karakteristieke geluid. Haar verhalen over saamhorigheid en gelijkheid voelen niet als een marketing truc, zoals sommige bands wel eens meeliften op actualiteiten. Je proeft in haar teksten haar passie en frustraties.

Een goed voorbeeld dat deze zangeres zeker iets wil overbrengen, is goed te horen in BISA - een single die ze net heeft uitgebracht met Blitz The Ambassador, die al vaker in NL heeft opgetreden. De samenwerking tussen de Ghanees een haarzelf is een lekkere plaat, met afwisselt rap, beats en die warme stem. Bisa, of 'vraag' in het Ghanese Twi, neemt geen blad voor de mond om allerlei kwesties van onrechtvaardigheid aan de kaak te stellen. "Blijf kritisch, blijf vragen" is de boodschap. En ondertussen gewoon op repeat zetten voor een heerlijke nazomerse avond.

Bisa roept bij mij iets heel anders op. Het woord betekent namelijk in het Indonesisch 'kunnen'. Hoewel het een andere betekenis is, is het zeker niet minder gewichtig in de deze context over verandering.

> Beluister hier Blitz' nieuwe plaat The Warm Up EP 
> Woe 23 okt in Bird - Rotterdam

Meer Afrikaans op Sziget in de vorm van Mokoomba die in 2012 in Nederland debuteerden op festival Music Meeting in Nijmegen. Het is mooi te zien dat ze ondertussen zo veel op tournee zijn, en gegroeid zijn. Welverdiend!

Leuk om te noemen dat, in tegenstelling tot in ons Kikkerlandje, onze Duitse buren een radiostation hebben die volledig in het teken van de wereld/urban muziek staat: Funkhaus Europa - onderdeel van WDR. De gehele week hebben collega's bijna 24 uur per dag reportages gemaakt, interviews gehouden, concerten uitgezonden en kleine sessies gehost. Zoals hier met Mokoomba.

 

Dit dekt nog niet half de lading van wat er te zien was tijdens Sziget... Een goede reden om zelf naar Budapest af te reizen in augustus 2014!

parlement in budapest

 

Bedankt Sziget en tot volgend jaar!

miriam at main stage

Om nog directer op de hoogte te blijven van mijn reizen, muziek tips en meer: volg mij als Kokako Music op Facebook & Twitter op tour door de VS en in Korea.


meer blogs
Ton Maas - 28 augustus, 2022
Ton Maas - 3 september, 2022
Ton Maas - 29 augustus, 2022
Ton Maas - 22 augustus, 2022
Ton Maas - 13 augustus, 2022
Ton Maas - 1 augustus, 2022
Ton Maas - 31 juli, 2022
Ton Maas - 18 juli, 2022
Ton Maas - 17 juli, 2022
Ton Maas - 3 juli, 2022