Nieuwe Quantic single exploreert de curulao uit Colombia Erk Willemsen - woensdag 2 oktober, 2013

Quantic is cool. Hij oogt altijd of het hem niks kan schelen. Maar dat is schijn. Vandaag kondigde hij op Facebook een nieuwe productie aan, pas vanaf 4 november verkrijgbaar, louter op vinyl, maar nu al te beluisteren, met die grappige VinylDrop-YouTube (ja, je moet het plaatje écht opzetten). 

Quantic cd coverMuévelo Negro / Ñanguita heet de single en zal onder de naam QUANTIC & NIDIA GÓNGORA uitgebracht worden. Quantic is de vercolombiaanste Engelse producer die ook verantwoordelijk is voor het succesvolle Ondatrópica. Nidia Góngora is de vocaliste, die ook bij de Nederlandse concerten van Ondatropica te zien was.  

Het geluid is dat van de marimba's van de Pacifische kust, die typerende sound die ook door bands als Choc Quib Town bij ons bekend geworden is. En dat met in dit geval heerlijk slepende beats eronder, en gedubbelde zangpartijen van Góngora. Luister zelf (wel het plaatje echt op zetten :)  


De muziek heeft haar roots in de zuidelijke Pacifische kustreek van Colombia, en wordt curulao genoemd. Quantic werkte vaak met Nidia Góngora, onder anderen op de muziek die in deze video van het nummer Un Canto a Mi Tierra te zien is.


De video is opgenomen in het dorp van Gónora, Timbiqui, waar ook de roots van deze muziekstijl liggen. Herencia de Timbiqui, waar Elda Dorren eerder een artikel over schreef op MixedWorldMusic is ook uit die streek afkomstig. Het is het dorp met pijl aangegeven op kaart hiernaast, in ZuidOost Colombia).

Colombia mapSensualiteit
Gongóra zegt: 'Met deze twee songs willen we overbrengen hoe we met muziek omgaan in Timbiqui. Nanguita is een nummer waarin we de gek steken met mensen die een attitude hebben, maar op een vriendelijke manier. Muévelo Negro beschijft de sensualiteit van twee lijven die in elkaar opgaan door de muziek.' 

Will Holland
Quantic is een bijzonder persoon in de Colombiaanse muziekscene. Elda Dorren beschrijft hem in een artikel op MixedWorldMusic als volgt: 'Quantic, het is bijna geen naam meer maar een merk. Je hoeft alleen maar een blik te werpen op de website van producer, dj, muzikant en bandleider Will Holland om te ontdekken dat er geen eenduidig antwoord op de vraag 'wie is Quantic?' is. Er is de dj Quantic, maar ook het Quantic Soul Orchestra en Quantic and his Combo Bárbaro (Colombiaanse folklore), en dan zijn er nog de projecten Flowering Inferno (reggaefusion), The Limp Twins (folkfunk) en de begeleiding en productie van soulzangeres Spanky Wilson.'

Interview Will Holland en Frente Cumbiero
Ondatrópica, een van de vele succesvolle projecten van Quantic speelde op Music Meeting 2013 in Nijmegen. Ze kwamen voor een interview naar onze Mixed Media Lounge. Jaap Boots sprak met ze. Bekijk hier de video. 


Meer horen van Quantic?

Ga naar zijn Soundcloud-pagina en beluister mixtapes en meer. Bijvoorbeeld deze compilatie van de Colombiaanse Tipica-sound: 

www.quantic.org


meer blogs
Ton Maas - 28 augustus, 2022
Ton Maas - 3 september, 2022
Ton Maas - 29 augustus, 2022
Ton Maas - 22 augustus, 2022
Ton Maas - 13 augustus, 2022
Ton Maas - 1 augustus, 2022
Ton Maas - 31 juli, 2022
Ton Maas - 18 juli, 2022
Ton Maas - 17 juli, 2022
Ton Maas - 3 juli, 2022