Garifunaness doet weer van zich spreken Erk Willemsen - maandag 23 september, 2013

Garifuna Collective 1Na de veel te vroege dood van Garifuna-ambassadeur Andy Palacio kwam de muziek van dit volk uit Belize en omstreken minder in de belangstelling. Het was Aurelio Martinez die het stokje tijdelijk overnam en nu is de band van Palacio terug onder hun eigen naam The Garifuna Collective. Hun fraaie album 'Ayo' is net uit, en ze begeleiden de Canadese singer-songwriter Danny Michel op zijn nieuwe album 'Black Birds Are Dancing Over Me'. Begin oktober treden ze op in Utrecht en Brussel. 

28 oktober 2007. Womex conferentie, Sevilla. Andy Palacio neemt de Womex Award 'for Professional Excellence in the Service of World Music' in ontvangst. Zijn acceptatie-toespraak is historisch. Welbespraakt betoont hij eer aan zijn eigen roots, het volk en de muziek van de Garifuna. En hij bedankt de mensen die geloofden in hem en zijn muziek, met name mede-awardwinnaar Ivan Duran met zijn Stonetree-label.

In mijn herinnering sprak Andy Palacio ons een kwartier lang toe, maar de video terugkijkend blijkt het ruim vijf minuten te zijn, waarin hij kernachtig de historie en muziekhistorie van de Garifuna duidt. Een half jaar daarvoor was zijn inmiddels klassieke album Watina gereleased. Drie maanden later overleed Palacio op 47-jarige leeftijd aan de complicaties na een hersenbloeding en hartstilstand. 

Luister en kijk hier naar de ontroerende, historisch bewuste Womex-speech, waarin hij dank zegt aan iedereen die hem zijn 'Garifunaness' heeft gegeven, waaronder zijn band The Garifuna Collective.


Ivan Duran van Stonetree deelde de Womex Award met Andy Palacio. Hij is de man die de Garifuna-muziek de wereld in heeft gebracht en ook na de dood van Palacio de muziek blijft stimuleren, nu opnieuw met de twee nieuwe releases op zijn label, in de wereld gezet door heet Cumbancha-label.

Luister hier naar een 10 minuten lange compilatie van Ayo, het kersverse album van The Garifuna Collective.
In het Voice of America programma Music Time in Africa van etnomusicologe Heather Maxwell is een miniconcert van de groep te zien, opgenomen afgelopen juli. Vergeef Maxwell haar wat kinderachtig Amerikaanse manier van presenteren en interviewen, en luister naar het interview in het tweede kwartier van de video, waarin veel van de achtergronden van de Garifuna-muziek naar voren komen. Ondertussen heeft producer Ivan Duran ook de Canadese singer-songwriter Danny Michel voor zijn label gechartered en The Garifuna Collective als begeleidingsband ingezet. Met aanlokkelijk resultaat, dat duidelijk Paul Simon's world music avonturen naar de kroon probeert te steken. Luister hier naar previews van alle tracks van het album Black Birds Are Dancing Over Me. 


Concerten in de Benelux 2013

donderdag 3 oktober: Moliere, Brussel. Info, klik hier.
vrijdag 4 oktober: Rasa, Utrecht. Info, klik hier.

www.garifunacollective.com


Video van de track Mongulu van het album Ayo.


Luister via onderstaande Spotify-playlist naar de volledige albums van The Garifuna Collective, met daarin ook het klassieke album Watina dat ze in 2007 met Andy Palacio maakten. 

 


meer blogs
Ton Maas - 28 augustus, 2022
Ton Maas - 3 september, 2022
Ton Maas - 29 augustus, 2022
Ton Maas - 22 augustus, 2022
Ton Maas - 13 augustus, 2022
Ton Maas - 1 augustus, 2022
Ton Maas - 31 juli, 2022
Ton Maas - 18 juli, 2022
Ton Maas - 17 juli, 2022
Ton Maas - 3 juli, 2022