Scottish Weekend - Openingsavond Mattie Poels - zaterdag 7 september, 2013

Op een steenworp afstand van het centrum van Bilzen in Belgie, ligt het landgoed Alden Biesen waar voor de 28ste keer het Scottish Weekend werd georganiseerd. Vrijdag om 20.00 uur - de openingsavond.

Schots weekend

Opvallend tijdens deze avond is het enthousiasme van zowel publiek als optredende groepen. Oke, de avond moest op gang komen en de enorme concerttent vulde zich maar langzaam, maar de mensen díe er waren, reageerden enthousiast. En ondanks de lege dansvloer die het publiek in het begin van de avond scheidde met het podium, zorgden de drie optredende groepen voor bezielende concerten die de dansvloer uiteindelijk moeiteloos vulde.

De openingsact was het Belgisch octet Moragh die onder de inspirerende leiding van Wim Moons (bodhran, zang) een opvallend scherp en strak gespeelde set neerzet. Onvervalste folk met Engelse zang van gitarist Peter Ceulemans en bassist Gert Meulemans. Opvallend fraai geharmonseerde begeleidingen op viool, fluit (traverso) en doedelzak die aan het slot van het concert even helemaal los gaan in een folk-jazz orientatie met de gebruikelijke 4-om-4 improvisatie.

SharonHet absolute hoogtepunt van deze openingsavond was het kwartet van de diatonisch accordeoniste Sharon Shannon (1968). Een vlammende Ierse persoonlijkheid die niet alleen voortreffelijk haar instrument beheerst maar voortdurend het publiek betovert met een innemende glimlach. Geen wonder dat Bono, Mark Knopfler, Allison Krauss, Sinead O’Connor of Jackson Browne met haar hebben samengewerkt. Haar twee gitaristen (elektrisch en akoestisch) vervullen met verve de rol van bassist, percussionist aangevuld met violist Desmond Donnelly die prachtig melodieen omspeelt en soleert. Een werkelijk voortreffelijk concert waarbij het enthousiasme van de musici met gemak de hele concerttent vulde.

De afsluitende groep Altan heeft een grote staat van dienst. Het sextet bestaat meer dan dertig jaar en tourde over de hele wereld. Opzwepende jigs en reels in Noord Ierse traditie gaven het overgebleven publiek in de concerttent een dansbare afsluiting. De violiste Mairead Ni Mhaognaigh is het onbetwiste boegbeeld van de groep die met een natuurlijk flair een eenheid vormt met haar mede violist Ciaran Tourish. Helaas reikte tijdens dit slotconcert Mairead's vocale kwaliteiten niet veel verder dan de voorronde van een Ierse 'Voice of Holland' variant, waarbij het wisselen tussen borst- en kopstem haar behoorlijk parten speelde.

Altan

 © Mattie Poels.
Zie ook: Musicframes


meer blogs
Ton Maas - 28 augustus, 2022
Ton Maas - 3 september, 2022
Ton Maas - 29 augustus, 2022
Ton Maas - 22 augustus, 2022
Ton Maas - 13 augustus, 2022
Ton Maas - 1 augustus, 2022
Ton Maas - 31 juli, 2022
Ton Maas - 18 juli, 2022
Ton Maas - 17 juli, 2022
Ton Maas - 3 juli, 2022