Muzikale hoop uit straatarme achterbuurt Bram Posthumus - zondag 1 september, 2013

Slechte afwatering. Op sommige plekken staat, maanden na het einde van de regentijd, nog altijd decimeters water. Mensen lopen met hun koopwaar, bagage, tassen, plastic zakken behoedzaam tussen de grote plassen water door, op een weg waar ooit, heel lang geleden, asfalt heeft gelegen.

Dus dit is de buurt waar het grootste recente succes van de Guineese popmuziek ontstond? Jazeker. Het idee is van een elegante eenvoud. Stel, je woont in een stad waar bijna niks werkt. Stel, je woont in een buurt waar nauwelijks elektriciteit is. Sterker nog, als de minister van energie het in zijn hoofd haalt hier te komen, wordt hij gegijzeld, totdat hij belooft iets aan die eeuwige stroomstoring te doen. Waar gebeurd.

Fouga Fouga op de Corniche
Maar stel: je wilt toch in een band spelen. Wat doe je dan? Dan ga je terug naar de ouderwetse muziekinstrumenten van je land: balafon, kora,  zang, handgeklap, kalebas, bongo, enzovoorts. En je gaat met die instrumenten popliedjes schrijven.
Het resultaat was een hit. Zo groot zelfs, dat de groep een club kon openen in een tuin langs de beroemde 'Corniche', de wat afgetakelde maar nog altijd prestigieuze zeeboulevard van de stad. De club heet Fouga Fouga, en het is een nummer op hun aankomende nieuwe cd, die eind september uitkomt.

Les Espoirs de Coronthie
De naam van de stad? Conakry. De buurt? Coronthie. Naam van de band? Les Espoirs. Inderdaad: Les Espoirs de Coronthie. En ben je toevallig in Frankrijk in oktober, zoek ze op. Ze zijn er de hele maand op tournee.


meer blogs
Ton Maas - 28 augustus, 2022
Ton Maas - 3 september, 2022
Ton Maas - 29 augustus, 2022
Ton Maas - 22 augustus, 2022
Ton Maas - 13 augustus, 2022
Ton Maas - 1 augustus, 2022
Ton Maas - 31 juli, 2022
Ton Maas - 18 juli, 2022
Ton Maas - 17 juli, 2022
Ton Maas - 3 juli, 2022