Simultaan chaabi-feestje op Incubate: Tilburg vs Cairo Dieter van den Bergh - vrijdag 30 augustus, 2013

Het Tilburgse festival Incubate heeft op zaterdag 21 september een primeur: via een live video-verbinding wordt een simultaan 'electro chaabi'-feestje gehouden. Zowel in het Tilburgse Duvelhok als - 5600 kilometer verderop - in de Townhouse Gallery, vlakbij het Tahrirplein in Cairo, wordt een (bruilofts)feest gehouden. De twee feesten staan via een videoscherm met elkaar in contact.  

Dit idee is geïnitieerd door de Egyptische kunstenaar Ayman Ramadan en Joost Heijthuijsen (35), baas van het zevendaagse festival en als dj initiator van Cairo Liberation Front, dat de electro chaabi (ook: 'cha3bi') buiten Egypte op de kaart zette. Incubate werkt voor het project samen met de Townhouse Gallery in Egypte en met theatergezelschap Het Zuidelijk Toneel. Artistiek directeur Matthijs Rumke van Het Zuidelijk Toneel zal in Tilburg met kunstenaar Ramadan het feest voorbeschouwen, HZT-acteur Lucas de Man zal het feest in Cairo hosten

Ondertussen is Cairo Liberation Front (CLF) overal ter wereld opgepikt (Van NOS Journaal tot Reuters en van New York Times tot Egyptische media), mede nadat MixedWorldMusic.com er over schreef. 

Incubate moet het doen zonder The CLF zelf. "Je gaat natuurlijk niet jezelf programmeren," zegt Heijthuijsen. "Daarvoor in de plaats treden Sadat en Alaa Fifty Cent op. De Egyptische pioniers van het genre, met hen vergeleken zijn wij surrogaat.”

Heijthuijsen bezocht eerder dit jaar Egypte, lees hier over zijn ervaringen. 

Verder op Incubate, 16-22 september, diverse lokaties Tilburg:  o.a. Gang Of Four, Lambchop, CocoRosie, 808 State, MUM, Front 242, A Guy Called Gerald, Bram Stadhouders, Clock DVA, Built To Spill, Biosphere, The Wedding Present, Kurtis Blow. www.incubate.org

Binnenkort meer over Cairo Liberation Front!

clf

 


meer blogs
Ton Maas - 17 september, 2023
Ton Maas - 10 augustus, 2023
Ton Maas - 10 juli, 2023
Ton Maas - 20 januari, 2023
Ton Maas - 24 november, 2022
Ton Maas - 28 augustus, 2022
Ton Maas - 3 september, 2022
Ton Maas - 29 augustus, 2022
Ton Maas - 22 augustus, 2022
Ton Maas - 13 augustus, 2022