Bashka - Fihi Ma Fihi 21 november, 2017

eigen label

Ik veerde meteen op toen de openingstrack van deze cd mijn oren binnenstroomde. Zo’n treffende gelijkenis met Nar (vuur), het magnum opus van de Turks-Canadese klankmagiër Mercan Dede, had ik niet eerder gehoord: een traag wervelende orkaan waarin elektronische en akoestisch opgewekte klanken op geraffineerde wijze vervlochten zijn en waarin het contrast tussen gruizige historische samples en eigentijdse beats (omlijst met traditionele percussie) op wonderlijke wijze iets oproept dat zich nog het best laat omschrijven als gestolde tijd.
Zou het echt?, vroeg ik me af. Want als het om complexe en gelaagde producties gaat, is Nar voor mij zo ongeveer de maat der dingen. Wat die plaat bijzonder maakt, is dat het klankbeeld ondanks de overdaad aan details volstrekt coherent is en bovendien uit duizenden herkenbaar Nooit raak je als luisteraar de weg kwijt, hoeveel ‘zijstraten’ je ook wordt ingesleurd.
Kort gezegd: de lat ligt bij mij hoog als het om een soortgelijk project gaat, en ik zal dan ook maar meteen verklappen dat het niveau van Nar niet wordt gehaald. Bij lange na niet zelfs. Zeker staan er verrassende en inspirerende tracks op Fihi Ma Fihi, maar teveel lijkt ongegeneerd gekopieerd van meester Mercan Dede. Misschien is het gebrek aan samenhang te wijten aan de hoeveelheid deelnemende muzikanten (dertig maar liefst) of het aantal opnamelocaties (niet minder dan zes, verspreid over drie continenten). Als dat bedoeld was om indruk te maken, is die missie in elk geval niet geslaagd. (Ton Maas)

«« terug naar overzicht