Monoswezi - A Je19 augustus, 2017

Riverboat / Music & Words

A Je, het derde album van Monoswezei, opent met een intro op trapharmonium – ja, je leest het goed: de aloude psalmenpomp! Niet echt een gangbaar instrument in dit tijdsgewricht en al helemaal niet als het om Afrikaanse muziek gaat. Nou is dit natuurlijk geen onversneden Afrikaans, want Monoswezi is een Afro-Scandinavisch samenwerkingsverband en in protestantse streken is het harmonium uiteraard een oude bekende. De rest van de instrumentatie is trouwens ook niet doorsnee, met een belangrijke rol voor de klarinet en de Amerikaanse banjo (die natuurlijk wel degelijk Afrikaanse wortels heeft).
Ten opzichte van Monoswezi’s eerste album Monoswezi Yanga uit 2015 is het Afrikaanse segment van de groep uitgebreid, want naast Hope Masike (zang, mbria) en Calu Tsemane (zang, percussie en gitaar) uit Zimbabwe is uit Mali Sidiki Camara (zang, ngoni en percussie) toegetreden. Die verbreding van het stijlpalet heeft de sound van de groep beslist geen kwaad gedaan. Ook nieuw in de groep is Kim Johannesen, die met zijn spaarzaam getokkelde banjo soms verrassende accenten aanbrengt. Gelukkig is de rest van het Noors-Zweedse smaldeel ongewijzigd gebleven, want de ruime ervaring van de drie heren in de wereld van de jazz maakt deze crossover gelaagder en harmonisch gedurfder dan we van menige afropopcombinatie gewend zijn.
Ondanks de soms flink rake klappen en tikken op allerhande slagwerk is de muziek van Monoswezi eerder verfijnd en bedachtzaam dan uitbundig, met veel aandacht voor detail. En met fraaie meerstemmige samenzang als kers op de pudding. (Ton Maas)

«« terug naar overzicht