Damakase Gunfan Yellem!9 augustus, 2017

Captain Pouch / Xango

Aanstekelijke muziek van vier heren uit Addis Abeba, van wie echter slechts de helft van Ethiopische komaf. De Nieuw-Zeelander Cass Horsfall (bas) en de Frans-Amerikaanse Cory Seznec (gitaar en banjo) vormen samen met de Ethiopiërs Endriss Hassen (masengo) en Misale Legasse (kebero en percussie) de groep Damakase. De eensnarige masengo (vedel) uit Ethiopië mengt wonderwel met de elektrische gitaar en grappig genoeg ook met de banjo, die door Seznec in de typisch Amerikaanse clawhammer stijl uit de Appalachen wordt bespeeld.
Het kwartet beperkt zich dan ook niet tot Ethiopische stijlen, maar maakt een muzikale rondreis die vanuit vertrekpunt Addis Abeba langs andere Afrikaanse landen als Kenia en Mali tot in Amerika voert.
Hassen en Legasse worden tot de allerbeste Ethiopische muzikanten gerekend en treden regelmatig op met Ethiocolor en andere bands, zowel in eigen land als daarbuiten. Seznec is weliswaar afkomstig uit de wereld van de Amerikaanse folk, maar raakte gefascineerd door Afrikaanse gitaristen en maakte zich verschillende stijlen eigen. Horsfall dook eerst met zijn basgitaar in funk en reggae, ontdekte vervolgens de Ethiopische muziek en werkte vervolgens samen met muzikanten als Mulatu Astatké en Mahmoud Ahmed. Met al die ervaring in de achterzak dook het viertal de studio in voor een opnamesessie vol spelplezier waaraan ook voor de luisteraar niet te ontkomen valt. (Ton Maas)

«« terug naar overzicht