Modal4 idem8 augustus, 2017

Fishbowl / Xango

Het Griekse kwartet Modal4 kent een nogal ongebruikelijke bezetting van yayli tanbur (de gestreken variant van de klassieke Ottomaanse langhalsluit), fretloze gitaar, contrabas en slagwerk. Niet alleen de tanbur, ook de fretloze gitaar lijkt een verwijzing naar het Oosten, want de meest bekende ‘uitvinder’ daarvan is de Turkse multi-instrumentalist Erkan Ogur (die als zestienjarige de frets van zijn gitaar sloopte in de hoop zo in de voetsporen van Jimi Hendrix te kunnen treden). Vrijwel alle fretloos spelende gitaristen zijn of bij Ogur in de leer geweest of door hem geïnspireerd.
In het gitaarspel van Thanos Goutanos is de invloed van Ogur in elk geval goed te horen: in de licht omfloerste, fluwelige klank en de zangerige melodievoering. En natuurlijk leent de fretloze gitaar zich als geen ander voor de microtonale versierkunst die zo kenmerkend is voor de Turkse muziek. Fraai is ook het samengaan van Goutanos’ gitaar met het ijle, enigszins hese geluid van de yayli tanbur, waaruit Evgenios Voulgaris sierlijke krullen laat opstijgen.
Het is bedachtzame, ingetogen muziek die van de ritmesectie geen vuurwerk vereist. Contrabassist Pavlos Spyropoulos en slagwerker Dimitris Tasoudis houden zich meestentijds dan ook op in de achterhoede. Alleen in het laatste stuk, Immigrant Bird, horen we Spyropoulos even in de rol van aanjager. Naast eigen composities klinken er vooral traditionele melodieën uit Turkije, Azerbeidzjan en Iran. (Ton Maas)

«« terug naar overzicht