Trio Da Kali & Kronos Quartet Ladilikan7 augustus, 2017

World Circuit / V2

De muziek van de Mandings uit het stroomgebied van de Gambiarivier behoort tot de meest verfijnde van het Afrikaanse continent, met wortels in de eeuwenoude hofmuziek van historische koninkrijken als Songhai. Muziek maken is er een beroep dat van oudsher is voorbehouden aan bepaalde families, zodat namen als Diabaté en Kouyaté vaker dan gemiddeld worden aangetroffen op plaathoezen en labels. Trio Da Kali telt twee leden van de familie Diabaté: Fodé Lassana bespeelt de balafon en Hawa Kassé Mady neemt de zangpartijen voor haar rekening. Zij is de dochter van niemand minder dan Kassé Mady Diabaté, die tot de allergrootste stemmen van Afrika wordt gerekend. Mamadou Kouyaté, die de bas-ngoni bespeelt, completeert deze bijzondere triobezetting.
Ladilikan kwam tot stand in samenwerking met het Amerikaanse Kronos Quartet, een van huis uit klassiek strijkkwartet dat echter graag op verkenningstocht gaat buiten de vertrouwde grenzen van de gecomponeerde kunstmuziek. Hun inmiddels legendarische album Pieces of Africa geldt als mijlpaal in de dialoog tussen westerse en Afrikaanse muziek.
Maar dat was vijfentwintig jaar geleden. Inmiddels begeven de vier strijkers zich een stuk zelfverzekerder op Afrikaanse paden. Naast de dienende rol die ze ook hier met verve vervullen, nemen de mannen van Kronos vaker het voortouw en schrikken niet terug voor gewaagde uithalen op het scherpst van de snede, zoals in Eh Ya Ye enhet verrassende intro van Samuel.
Of ze ook de hand hebben gehad in de keuze voor God Shall Wipe All Tears Away, vermeldt het bookletloze promoschijfje dat ik kreeg niet, maar feit is dat Hawa’s vertolking van deze spiritual klinkt alsof ze met gospelzang is opgegroeid.
Wat niet wegneemt dat de hoofdmoot van het repertoire op Ladilikan gekenmerkt wordt door de heerlijk wiegende ritmes uit balafon en ngoni waar de Malinezen het patent op lijken te hebben. Middelpunt van al dat fraais is de gloedvolle zang van Hawa Kassé Mady Diabaté, die net als haar vader zowel aanhalig kan koeren als vlammend uithalen. (Ton Maas)


«« terug naar overzicht