Rocqawali Sufi Spirit3 augustus, 2017

Riverboat / Music & Words

Qawali meets rock, zo luidt de gedachte achter dit project van de in Engeland woonachtige Pakistaanse zanger Ejaz Sher Ali en een aantal Britse muzikanten. Ali schreeuwt zoals het een qawalizanger betaamt, regelmatig de longen uit zijn lijf, zichzelf opjuttend met jachtige riedels op het gebruikelijke harmonium, terwijl de rockklanken afkomstig zijn uit elektrische gitaren, basgitaar en drums.
De plaat opent met de klassieker Ill Allah, die door elke zichzelf respecterende qawalizanger wel een keer op de plaat is gezet. Het gemis aan een koortje dat de voorganger van repliek dient, wordt ondervangen met behulp van multitracktechniek in de studio. Daardoor kan Ejaz ook de ene uithaal kruisen met de andere, wat in combinatie met de scheutig gedoseerde galm een goed gevuld en bij vlagen verrassend klankbeeld oplevert.
Dat Ali niet tot de groten van de qawalizang behoort, wordt door die aanpak en door de stevig rockende instrumentale fundering enigszins gecompenseerd, maar bij herhaalde beluistering valt hij als vocalist toch wel door de mand. Het is een onderneming die sympathie verdient, maar waar ik toch niet echt warm van word. (Ton Maas)

«« terug naar overzicht