Rubén González  - Introducing... Rubén González 5 september, 2017

World Circuit / V2

Deze maand twintig jaar geleden verscheen Introducing... Rubén González, het tweede soloalbum van de toen zevenenzeventigjarige Cubaanse pianist Rubén González (1919-2003), die wereldberoemd werd met de Buena Vista Social Club. Ry Cooder, die het eerste album van de Buena Vista Social Club mede produceerde, omschreef deze fantastische pianist als ‘een kruising tussen Thelonius Monk en Felix The Cat’. Introducing... Rubén González werd opgenomen in april 1996, aan het einde van een drie weken durende opnamesessie in de beroemde Egrem Studios in Havana, die  ook de albums A Toda Cuba le Gusta van de Afro-Cuban All Stars (producer Juan de Marcos González) en het legendarische album van Buena Vista Social Club opleverde. Iedere ochtend, voordat de opnames van A Toda Cuba le Gusta begonnen, wachtte González voor de studio. Zodra de deuren open gingen, haastte hij zich naar binnen en begon piano te spelen. Hetzelfde gebeurde tijdens de opnames van de Buena Vista Social Club. Na voltooiing van beide albums was Rubén González nog steeds achter de piano te vinden…
World Circuit eigenaar Nick Gold was zo onder de indruk van het spel van González, dat hij ter plekke besloot om ook nog een soloalbum met deze meesterpianist te maken. Introducing... Rubén González werd op 16 september 1997 uitgebracht door World Circuit en werd González’ internationale doorbraak. Het album bereikte de zeventiende plaats in de Billboard Top Latin Albums en ging in Europa meer dan 200.000 maal over de toonbank.
Deze luxe heruitgave bevat 'extended versions' van Cumbanchero, Tres Lindas Cubanas en Tumbao, alsmede een niet eerder uitgebracht nummer met contrabassist Orlando 'Cachaito' Lopez, getiteld Descarga Rubén y Cachaito. Verder wijkt de indeling niet af van de originele uitgave. Je kunt je natuurlijk afvragen wat deze heruitgave nu werkelijk toevoegt aan de originele versie uit 1997. Eerlijk gezegd niet zo heel veel, maar wat Rubén González laat horen is zo ongelooflijk virtuoos dat alleen daarom deze heruitgave gerechtvaardigd is. Deze hartverwarmende Cubaanse klassieker is zowel op cd als vinyl leverbaar. (Bas Springer)

«« terug naar overzicht