Bongomatik - Espanderland16 mei, 2017

Indieplant / Eigen beheer

Na Bongomatik (2011) en Bongomatik Your Life (2013) verscheen onlangs het derde album van deze Rotterdamse formatie. De groep is vernoemd naar een Amerikaanse designmerk uit de jaren vijftig waarvan de producten vochtige ogen veroorzaken bij vintage-connaisseurs. Live opgenomen zonder overdubs in de voormalige opslagloods Fruitvis klinkt Bongomatik tegelijkertijd hechter en diverser dan ooit. De twaalf songs, die alle twaalf ook een videoclip kregen, zijn met geen mogelijkheid vast te pinnen op een enkelvoudige genrebenaming, hoewel een ‘latin tinge’ helder doorklinkt in de meeste nummers. Veel bandleden maakten dan ook belangrijke kilometers in de salsawereld. Met die latin oriëntatie doet Bongomatik denken aan eerder geslaagde latin fusies, zoals die door Ozomatli en Yerba Buena werden gedaan.
Specfiek ‘des Bongomatiks’ is de droogkomische (typisch Nederlandse?) en onderkoelde humor die veel songs op het derde album siert. Espanderland kent vele hoogtepunten, we noemen er een paar. What’sAppBreakUp is alvast een eigentijdse klassieker, waarin scherp de onverschilligheid van hedendaagse smartphonegebruikers wordt aangeklaagd. Neuspen heeft een subtiele melancholie die doet denken aan de muziek van Fay Lovsky. Nog eentje dan (van Arend Niks) is een geheide festivalhit.
Dit album zit al met al verbazingwekkend geraffineerd in elkaar en zorgt voor een zonnig gemoed. Espanderland is het beste bewijs van de stelling dat binnen de pop, de jazz en de latin in het verleden behaalde resultaten geen garantie bieden voor de toekomst. In plaats van je blind te staren op de muziekgeschiedenis kun je maar beter met beide benen in de Rotterdamse realiteit om je heen kijken. Espanderland is de soundtrack van de ware kosmopoliet en het best denkbare, dansbare antwoord op iedere xenofobe politiek. (Jaïr Tchong)

«« terug naar overzicht