mystere
mystere
myst
myst
myste
De wereld een grabbelton zaterdag 18 november, 2017

myste

Het succes van festivals als Le Guess Who? heeft voor programmeurs van gerenommeerde wereldmuziekpodia van weleer, zoals Tropentheater en Rasa, ongetwijfeld een wrange bijsmaak. Jarenlang hebben zij immers moeite gedaan om muziek uit verre uithoeken van de wereld van context te voorzien en bij voorkeur in samenhang te presenteren, om vervolgens door pers en subsidiënten te worden afgedaan als stoffig en weinig relevant.

En dat terwijl Le Guess Who? niet alleen volle zalen trekt - wat niemand ze zal misgunnen - maar bovendien in alle toonaarden bejubeld wordt in de pers. Dat Robert van Gijssel daarbij in een voorbeschouwing in de Volkskrant over Le Mystère des Voix Bulgares klakkeloos het verhaal volgens (de erven) Marcel Cellier overneemt zonder ook maar een woord vuil te maken aan diens 'cultuurroof' van Bulgaarse kunstmuziek, waardoor de scheppers van dit fraais - de componisten Nikolai Kaufmann en Filip Kutev - gedwongen waren hun werk onder nieuwe namen als 'Bulgarian Voices Angelite' te slijten, getuigt van een wel heel weinig kritische blik.

In NRC doet Leendert van der Valk nauwelijks onder voor Van Gijssel, als hij hetzelfde Les Mystères omschrijft als 'traditioneel' Bulgaars vrouwenkoor. Ook daar blijkbaar geen notie van het feit dat het hier om kunstmuziek gaat - weliswaar geworteld in traditie, maar wel degelijk gecomponeerd en gearrangeerd.

Al die moeite om bij het programmeren van 'exotische' muziek te zorgen voor extra achtergrondinformatie en broodnodige nuance, was blijkbaar overbodig - in elk geval waar het de waardering vanuit pers en subsidiënten betreft. Het tijdperk van de wereldmuziek lijkt te worden opgevolgd door dat van de wereld als grabbelton.


meer nieuws
Plus de Transglobal World Music Chart top-40
woensdag 1 augustus, 2018
Stemmen krijgen het laatste woord
dinsdag 31 juli, 2018
dinsdag 31 juli, 2018
Gemengde gevoelens
zondag 29 juli, 2018
Het geheim van Krems
zaterdag 28 juli, 2018
Ook teruggrijpen kan vernieuwend zijn
vrijdag 27 juli, 2018
Traditie en vernieuwing aan de oever van de Donau
donderdag 26 juli, 2018
Met Ibeyi en Altin GŁn
zaterdag 14 juli, 2018
Nauwelijks grote namen - toch uitverkocht!
maandag 9 juli, 2018
Grensverleggend, verrassend en enerverend
zaterdag 7 juli, 2018