Alden Biesen
S F
Nat Schots Weekend dinsdag 12 september, 2017

De laatste editie van het Schots Weekend was dit jaar bijzonder Schots, 'bijhoorlijk nat' zoals bassist Stewart Wilson van de groep Aizle uit Manchester zei tijdens hun openingsconcert in het prachtige Alden Biesen. Het landgoed waar afgelopen weekend voor de 32ste keer het familie-festival Schots Weekend werd gehouden. Opa's en oma's, vaders, moeders met of zonder kinderwagen en hond en al dan niet in Schotse kleding, bezochten dit sympathieke festival. In totaal zo'n 8500 bezoekers genoten van roofvogelshows, boogschieten, kinderanimatie, rondtrekkende shows en Highland games (o.a. touwtrekken) en natuurlijk heel veel concerten en marcherende Highland Bands.

S F
 

In deze blog drie bands die te zien waren tijdens het Schots Weekend: Aizle, Pons Aelius en Snakes in Exile.

Tijdens het Schots Weekend klonk veel instrumentale muziek zoals de groep Aizle die een bewogen concert gaf op de zaterdagmiddag in de 'De Rijschool'. Een grote binnenruimte met tribune waar dit vijftal uit Manchester met enthousiasme 'n één uur durende set speelde. Aizle speelt onvervalste folk binnen de Schotse, Ierse en Engelse traditie. De groep klinkt compact, professioneel en vooral hun attitude is aanstekelijk. Het speelplezier en hun instrumentbeheersing is verbluffend. Zeker het enerverende tandem van tinwhistle en viool dat de opzwepende unisono gespeelde thema's vlekkeloos neerzet. Ze werden bijgestaan door contrabas, gitaar en piano.

 

Klik hier voor Aizle - Youtube

 

Vooral het pianospel van Jim Molyneux samen met violist Graham MacKenzie vormt een mooie duo-afwisseling tijdens het concert.

 

Pons Aelius is een enthousiaste band uit New Castle die hun naam ontleent aan de bekende burcht aan de rand van de stad. Een groep van zes jonge musici die met verve en concentratie traditionele folk speelt en er een eigen twist aan geeft door middel van originele en pakkende melodieën en zich daarbij niet laat storen door de onrustige en soms rumoerige feesttent.

 

De Belgische groep Snakes in Exile viert dit jaar hun 25-jarige bestaan De band speelt pop-georiënteerde folk met prachtige samenzang met een doorgewinterd karakter. Deze musici zijn volledig op elkaar ingespeeld. Dat maakt van Snakes in Exile een geolied orkest maar daar schuilt ook het gevaar. Juist deze vaardige kennis van hun muziek zorgt er niet voor dat de groep hun optreden laat schitteren. Hun performance is matig en obligaat. Het publiek geniet overigens van hun helden, zingt luidkeels mee en zwiert over de dansvloer die inmiddels (in de avond) goed gevuld is.

 

Klik hier voor Snakes in Exile - YouTube

© Mattie Poels.


meer nieuws
Topmuzikanten uit Mali op tournee door België en Nederland
maandag 15 januari, 2018
Plus de Transglobal World Music Chart top-40
donderdag 11 januari, 2018
Drie Afrikaanse snaarvirtuozen op tournee door Benelux
maandag 8 januari, 2018
Concertserie Old Routes & New Roots
maandag 8 januari, 2018
Dutch Delta Sounds vervolgt concertserie
donderdag 4 januari, 2018
Het jaar van Francis de Souza en Bram Posthumus
zaterdag 30 december, 2017
Het Jaar van Jaïr Tchong en Erk Willemsen
vrijdag 29 december, 2017
Het jaar van René van Peer en Ton Maas
donderdag 28 december, 2017
Het jaar van Bas Springer en Seb Bassleer
woensdag 27 december, 2017
Het jaar van Charlie Crooijmans en Pieter Franssen
dinsdag 26 december, 2017