Le Guess Who? Elfde editie met Bulgaars vrouwenkoor, Marokkaanse gnawa en Irakese Maqam 23 oktober, 2017 Experiment, avontuur en muzikale grensverlegging vormen de uitgangspunten van Le Guess Who?, een van de meest veelzijdige muziekfestivals die ons land rijk is. Dit jaar viert het zijn elfde editie. Van 9 tot 13 november zijn er concerten op diverse locaties in de binnenstad van Utrecht, uiteenlopend van poppodia en theaters tot kerken en galeries. Opnieuw stelde een aantal curatoren een boeiend programma samen, variërend van experimentele pop en jazz tot hiphop en folk. Ook zijn diverse wereldmuziekacts geprogrammeerd, zoals de Marokkaanse gnawamuzikant Maâlem Houssam Guinia & Band, het Bulgaarse vrouwenkoor Le Mystère des Voix Bulgares, Bosnische accordeonvirtuoos Mario Batkovic, tarabzanger Abdel Karim Shaar uit Libanon, mbirakoningin Stella Chiwese uit Zimbabwe, zangeres Farida Mohammed Ali uit Irak en koraspeler Sekou Kouyaté uit Guinee Conakry. De Malinese diva Oumou Sangaré was aanvankelijk ook geprogrammeerd, maar moest helaas afzeggen.
Reportage Fira Mediterrania de Manresa Culturele markt in het hart van Catalonië jubileert 21 oktober, 2017 Manresa, een Catalaans provinciestadje zo'n 60 km ten noorden van Barcelona, is elk najaar het decor van Fira Mediterrania de Manresa. Deze bruisende culturele markt, dit jaar voor de twintigste keer georganiseerd, is hét podium voor nieuwe artistieke creaties geïnspireerd door de tradities van Catalonië en andere streken rond de Middellandse Zee. Hoewel het merendeel van de showcases en voorstellingen uit Catalaans aanbod bestaat, bood Fira Mediterrània dit jaar ook ruimte aan artiesten uit Portugal, Frankrijk, België, Marokko en Italië. Overdag komen kunstenaars, programmeurs, journalisten en andere professionals in het Technisch Museum bijeen om te debatteren, vergaderen, confereren en speeddaten. ’s Middags en 's avonds vinden op straat en in clubs en theaters voorstellingen plaats die ook voor lokaal publiek toegankelijk zijn.
Kayhan Kalhor en Ali Bahrami Fard in Muziekgebouw aan 't IJ Ongewoon diepe klanken uit eeuwenoude Perzische bron 17 oktober, 2017 Op dinsdag 14 november vindt in Muziekgebouw aan ’t IJ een bijzonder concert plaats. Kayhan Kalhor en Ali Bahrami Fard, beiden afkomstig uit Iran, treden er aan met twee instrumenten die maar zelden te horen zijn: een basvariant van de Perzische santur (cimbaal) en een volkomen nieuw strijkinstrument dat nog maar een jaar of tien bestaat, de shah-kaman. Op het programma staan onder meer stukken van hun bejubelde album “I Will Not Stand Alone” uit 2012. Het concert komt in de plaats van een eerder aangekondigd optreden door Kalhor met Toumani Diabaté, dat door omstandigheden geen doorgang kan vinden.
Ricardo Ribeiro brengt zijn fado naar de lage landen Hoog en omvangrijk bezoek uit Portugal 19 september, 2017 Ricardo Ribeiro behoort met zijn 36 jaren tot de jonge garde van de Portugese fadistas. Hij wordt in eigen land tot de absolute top gerekend, maar hij is ook een buitenbeentje en kijkt graag verder dan het heilige huisje van nationale trots dat de fado nu eenmaal is. Zo verdiepte hij zich in de flamenco en de Braziliaanse muziek en ging een gedurfd avontuur aan met de Libanese componist en ûdspeler Rabih Abou-Khalil, waarvoor hij zich de vocale versierkunst van de Arabische muziek eigen moest maken. Maar nu komt hij eindelijk ook naar Nederland in de gedaante waarmee hij het meest vertrouwd is - die van fadista.
Videotrailers van de Womex showcases 2017 Womex 2017 gaat 25 oktober van start in Katowice 15 september, 2017 Als ieder jaar verhuist de redactie van MixedWorldMusic eind oktober naar de Womex World Music Expo. Waarom? Omdat daar alles en iedereen die iets met world music te maken heeft aanwezig is, en een deskundige jury tientallen acts heeft uitgekozen om zichzelf te presenteren aan dat vakpubliek. Het zijn stuk voor stuk artiesten en bands van wie verwacht wordt dat ze komend jaar de wereld over gaan, dus ook in Nederland en België zullen gaan optreden.
In onderstaand artikel laten we die acts vast zien in twee videotrailers.
Tijdens Womex, van 25 tot 29 oktober zal het MixedWorldMusic-team verslag doen vanaf de beurs, die dit jaar plaatsvindt in het Poolse Katowice.
Hippe voodoo op tweede Voodoo To Go Festival Hiphop, funk en fashion 31 augustus, 2017 Hiphop, voodoo-funk en fashion staan centraal op de tweede editie van het Voodoo To Go Festival, dat van 15 tot en met 17 september gehouden wordt in TivoliVredenburg in Utrecht. De fascinerende voodoocultuur komt aan bod in een prachtig programma met veel muziek, van West-Afrikaanse voodoo-funk en afrobeat tot Surinaamse kawina en winti, plus Amerikaanse rap en Haïtiaanse draaitafelkunsten. Verder omvat het programma een voodoo fashion show, documentaires, verhalen voor kinderen en een seminar waarbij de muzikanten vertellen over hun inspiratiebronnen. Kortom, een festival dat laat zien waar voodoo anno 2017 om draait: dance, beats en spirits.
Old Roots & New Routes Dutch Delta Sounds met een nieuwe concertserie 27 augustus, 2017 Na een succesvolle eerste editie vorig jaar keert Dutch Delta Sounds de komende maanden terug met een serie concerten in de Amstelkerk aan het Amstelveld in Amsterdam. Uit het inmiddels rijke Nederlandse aanbod van 'wereldmuziek' is een selectie gemaakt van semi-akoestische acts. Bij elk concert is een inleiding en na afloop is er gelegenheid om in gesprek te raken met de artiesten.
Reportage uit Huy 20ste editie Festival d'Art 26 augustus, 2017 Het Festival d'Art in het Belgische Huy (Hoei) beleefde dit jaar zijn twintigste editie. Naast acts uit eigen land waren er optredens door onder meer het Italiaans-Franse trio The Folk Messengers en door Kayhan Kalhor uit Iran samen met de Turkse baglamaspeler Erdal Erzincan. Ton Maas was namens MixedWorldMusic van de partij en doet verslag.
Muzikale geneugten aan de Maas 20 jaar Festival d’Art in Huy 3 augustus, 2017 In het Belgische Huy (Hoei) vindt al twintig jaar een festival plaats dat een volle zomerweek in beslag neemt. Het stadje aan de Maas biedt dan zes dagen lang onderdak aan muziek van dichtbij en veraf, die wordt uitgevoerd op diverse locaties. Het programma van twintigste editie, die duurt van 18 tot en met 23 augustus, ziet er zeer interessant uit en omvat optredens van artiesten die maar zelden in Nederland te zien zijn. Het festival besluit met de wereldpremière van Belem & The MeKanics, het nieuwste geesteskind van componist en trekharmonicavirtuoos Didier Laloy.
Onvoorziene stoelendans aan de Donau ‘We be all Africans’ 1 augustus, 2017 Doordat de gehele Europese tournee van Salif Keita werd afgelast, moest de programmering van de slotavond van Glatt und Verkehrt op de schop. In Abdullah Ibrahim was weliswaar een waardige vervanger gevonden, maar zijn ingetogen muziek werd toch minder geschikt bevonden als hekkensluiter. Die eer viel nu te beurt aan Idris Ackamoor & The Pyramids. De enige artiest die zondagavond zijn plek behield, was Blick Bassy uit Kameroen.
Putten uit de bron Een verfrissende blik op folk, jazz en gospel 30 juli, 2017 Traditiegetrouw is een van de vijf avonden die de grote finale vormen van een maand lang Glatt und Verkehrt, ingeruimd voor muziek uit de Verenigde Staten. Programmeur Jo Aichinger richt de blik daarbij meestal op avontuurlijke jazz, maar speurde voor zijn laatste editie ook lang naar vernieuwers op het gebied van folk en gospel. En met succes! Er moet straks op de laatste avond wel iets heel bijzonders gebeuren, wil het de piekervaring van gisteren overtreffen of zelfs maar evenaren.
Een stem voor de 43 vermisten van Iguala Muzikaal eerbetoon aan slachtoffers van politiek geweld 29 juli, 2017 Op 26 september 2014 werden in de Mexicaanse stad Iguala meer dan honderd studenten van een lerarenopleiding op gewelddadige wijze aangevallen. Zes van hen kwamen daarbij om het leven en 24 raakten gewond. Maar van de 43 studenten die door de politie werden afgevoerd, is sindsdien nooit meer iets vernomen. Componist en zanger Juan Pablo Villa greep de kans die de jaarlijkse compositieopdracht van Glatt und Verkehrt hem bood, aan om een muzikaal eerbetoon te brengen aan de 43 ontbrekende stemmen en daarmee indirect aan alle slachtoffers van politiek geweld. Hij noemde het stuk Ausencia – The Absence.