Amsterdam Roots festival vanaf 30 juni Open Air terug in Oosterpark 3 juli 2016 26 juni, 2016 Amsterdam Roots begint net als ieder jaar 'binnen', met vijf concerten in vijf verschillende zalen tussen 30 juni en 2 juli. Het festival wordt 'buiten' afgesloten op zondag 3 juli, dit jaar weer op de oude vertrouwde locatie van het geheel vernieuwde Oosterpark. Lees hier alles over het programma, en luister naar de audio- en videoplaylists die we samenstelden.
World Music Charts Europe - juni 2016 1 juni, 2016 In de World Music Charts Europe (vorige maand sinds 25 jaar!) worden de twintig beste albums van de maand gekozen door 49 Europese radiojournalisten. De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door wereldmuziekspecialisten van radiostations uit 25 Europese landen, onder wie MixedWorldMusic-medewerker Bas Springer.
Verslag 20ste editie Gipsy Festival in Tilburg Jubilerend evenement maakt geslaagde doorstart 29 mei, 2016 Zonder oprichter en artistiek directeur Albert Siebelink en zonder de vertrouwde ambiance van de Interpolistuin met zijn gazons, waterpartijen en intieme hoekjes was de twintigste editie van het enige festival voor zigeunernuziek in ons land er niettemin een om nooit te vergeten. Naast de bekende cliché's van snel-sneller-snelst (bij de gitaristen) en hard-harder-hardst (bij de blazers) waren er verrassende en kwalitatief hoogwaardige optredens, zowel door oudgedienden als nieuwkomers. Met als betoverend hoogtepunt het optreden van een artiest die eigenlijk een beetje uit de toon viel.
4 juni-10 juli The Hague African Festival Afrikaanse zomer in Den Haag met muziek, film en schilderkunst 28 mei, 2016 Net als voorgaande jaren staan ook deze zomer Afrikaanse muziek en film centraal op de achtste editie van het The Hague African Festival. De opening vindt plaats op zaterdag 4 juni in het Zuiderstrandtheater in Scheveningen met een concert van de Portugees-Kaapverdische zangeres Carmen Souza en bassist Theo Pascal in samenwerking met het Residentie Orkest. Zondag 10 juli is grote festivaldag op het Spuiplein met optredens van onder meer de Kaapverdische band Rabasa, koravirtuoos Zoumana Diarra uit Mali en de Zimbabwaanse topband Mokoomba. Verder is er een tentoonstelling met Afrikaanse schilderkunst en een Afrikaanse filmavond. Je hoeft je deze zomer dus beslist niet te vervelen in de Residentie.
Tour vergeten Kaapverdische accordeonist Bitori Klassiek album 'Bitori Nha Bibinha’ komt opnieuw uit 28 mei, 2016 Het blijft een even mooi als wonderlijk verhaal: hoe een Afrikaanse muzikant op leeftijd, na jaren van stilte weer in de belangstelling raakt en een heuse tournee door Europa maakt. Accordeonist Bitori stond aan de wieg van de funaná, de razendsnelle dansmuziek van de Kaapverdische Eilanden. In de jaren tachtig en negentig vierde hij triomfen in zijn geboorteland, om vervolgens in vergetelheid te raken. Nu op 22 juli 2016 zijn klassieke album 'Bitori Nha Bibinha’ uit 1998 opnieuw zal wordn uitgebracht door Analog Africa, gaat deze accordeonveteraan alsnog de wereld rond. Komende maanden treedt hij diverse malen op in Nederland en België.
Twee topartiesten sluiten Viva Brasil 2016 af op zondag 26 juni MPB-zangeres Vanessa da Mata en sambapionier Martinho da Vila in Amsterdam 13 juni, 2016 Na het spectaculaire optreden van de Braziliaanse superster Ivete Sangalo in de Heineken Music Hall wordt Viva Brasil 2016 op 26 juni vervolgd en afgesloten in Muziekgebouw aan ‘t IJ in Amsterdam. Overdag begint het al om 12 uur met het gratis toegankelijke Viva Brasil Food Festival, met Braziliaanse hapjes, maaltijden en muziek. 's Avonds wordt afgesloten met concerten van de inmiddels 78-jarige samba-icoon Martinho da Vila en de razend populaire zangeres Vanessa da Mata.
Tanya Tagaq op het Holland Festival Keelzang uit het hoge noorden 13 juni, 2016 Negen jaar geleden was ze al te zien op de Womex in Sevilla, de Canadese inuitzangeres Tanya Tagaq met haar eigenzinnige interpretatie van de katajjaq, de traditionele vorm van keelzang waarmee inuitvrouwen met elkaar 'duelleren' totdat een van beiden een vocale steek laat vallen. Nu doet ze voor het eerst Nederland aan op uitnodiging van het Holland Festival.
Island Jazz - Music Meeting live verslag Island Jazz kleurt eilanden in de Indische Oceaan 16 mei, 2016 Island Jazz is het kwartet rond zangeres Monika Njava. Op de derde dag van de Music Meeting gaf de groep een inspirerend concert in de Mondo-tent.
Neighbours - Music Meeting live verslag Muzikale 'buren' verrassen met innemende muziek 16 mei, 2016 Apart hoe zoveel moois van ver weg toch heel dichtbij kan zijn. Onder de duonaam Neighbours gaven de trekharmonicaspeler Simone Botasso en de tarspeler Reza Mirjalali, respectievelijk Italiaanse en Iraanse studenten aan het Codarts conservatorium in Rotterdam en buren aldaar, twee concerten tijdens de Music Meeting. Hun dag begon met een optreden in de Hortus en een uur later gaven ze een concert in de Mixed Media Lounge en deden ze een vraaggesprek met Ton Maas.
Manolito y su Trabuco - Music Meeting live verslag Cubaanse timbaband van Manuel Simonet regeert met autonoom gemak op 32ste MM 16 mei, 2016 Aan de Cubaanse pianist, componist en bandleider Manuel 'Manolito' Simonet de eer om de Afro Latin Night van deze Music Meeting af te sluiten. Lees het concertverslag, geschreven door Jaïr Tchong. In de middag deed Tchong een interview met Manuel Simonet in de Mixed Media Lounge. Hiervan schreef Erk Willemsen een verslag.
Ronald Snijders Band - Music Meeting live verslag Het publiek danst zich warm bij de Ronald Snijders Band 15 mei, 2016 Fluitist Ronald Snijders is een ongekend fanatiek Nederlands musicus. Hij is al jaren het boegbeeld van de kawina- en kasekojazz en gaf en flitsend concert op het Mondo-podium tijdens de Music Meeting.
Savina Yannatou - Music Meeting live verslag Griekse diva schittert 16 mei, 2016 De Griekse zangeres Savina Yannatou is al jarenlang het boegbeeld van de Griekse cross-overmuziek. Tijdens de 32ste Music Meeting zong ze een adembenemende collectie van haar album 'Songs of Thessaloniki' met liederen uit de Balkan, Griekenland, Turkije en Armenië. In de Mixed Media Lounge vertelde ze over de achtergronden van haar muziek.