Afrika in Hertme, al bijna dertig jaar een succesverhaal 28ste editie Afrikafestival: vertrouwd en toch weer spannend 8 juli, 2016 Het Afrikafestival dat nu al bijna drie decennia lang plaatsvindt in een piepklein Twents dorp, is uitgegroeid tot een jaarlijks evenement waar je als serieuze liefhebber van Afrikaanse muziek simpelweg niet omheen kunt. Zelfs al omvat de programmering vertrouwde gezichten of zelfs oude bekenden, dan nog kan kan je er zeker van zijn dat de sfeer en het enthousiaste publiek de artiesten zullen aansporen om nét iets verder te gaan, dieper te graven of hoger te reiken.
World Music Charts Europe - juli 2016 1 juli, 2016 In de World Music Charts Europe (sinds 25 jaar!) worden de twintig beste albums van de maand gekozen door 49 Europese radiojournalisten. De World Music Charts Europe worden maandelijks samengesteld door wereldmuziekspecialisten van radiostations uit 25 Europese landen, onder wie MixedWorldMusic-medewerker Bas Springer.
Live verslag Roots Open Air 2016 Vanuit Oosterpark, Amsterdam, zondag 3 juli 2016 3 juli, 2016 Na drie dagen Roots Indoor is het vandaag tijd voor Roots Open Air, de afsluiting van Amsterdam Roots. Met dit jaar opnieuw een brede, mooi samengestelde programmering op maar liefst zes podia in het Oosterpark (het park naast het Tropenmuseum). Gratis toegang bovendien! Vandaag doet MixedWorldMusic verslag vanuit het park.
Holland Festival 2016 - een terugblik Avontuurlijke muziek van overal ter wereld 30 juni, 2016 Voor liefhebbers van avontuurlijke muziek had de 69ste editie van het Holland Festival veel te bieden. Naast concerten van de Canadese inuitzangeres Tanya Tagaq en het Oekraïense ‘etno-chaos’-kwartet DakhaBrakha, dat een prachtige soundtrack bij de legendarische, zwijgende film 'Zemlja' van Aleksandr Dovzjenko presenteerde, was er onder meer een memorabel optreden van The Orchestra of Syrian Musicians met gastmuzikanten Paul Weller, Noura Mint Seymali, Bassekou Kouyaté, Rachid Taha en Damon Albarn. In de voorstelling Safar Nord-Sud smolten arabo-andalusische muziek en gnawa samen terwijl op de Holland Festival Proms zes topartiesten een breed muzikaal scala boden, van gnawa en het Kronos Quartet tot een bijzondere uitvoering van Terry Riley’s in C. Een terugblik.
RIP Amjad Sabri Zoon van legendarische qawwalizanger vermoord 23 juni, 2016 Amjad Sabri, zoon van Ghulam Farid Sabri en sinds het overlijden van diens broer Maqbool Ahmed Sabri leider van het door de broers opgerichte familie-ensemble The Sabri Brothers, is gisteren in Karachi op klaarlichte dag doodgeschoten in zijn auto.
Festival Mundial in Tilburg - 24-25 juni 2016 Tinraiwen, Shantel, Hindi Zahra, Hanggai, Pat Thomas, Nneka, Calypso Rose en vele anderen 22 juni, 2016 De lineup van Mundial is dit jaar indrukwekkend: veel aanstormend talent maar ook geheide publiekstrekkers als Shantel, Tinariwen, Hanggai en Pat Thomas. En dan hebben we het alleen nog maar over de world acts die aantreden op een van de 11 podia aan de Spoorzone in Tilburg. Komend weekend is het daar raak.
Africa Express speelt 'In C Mali' op HF Proms Holland Festival - zaterdag 25 juni - Het Concertgebouw in Amsterdam 25 juni, 2016 Zes concerten van topartiesten op één dag in het Concertgebouw, van drie uur ’s middags tot half één ’s nachts. Het idee: staanplaatsen voor een tientje per concert en zitplaatsen op balkon en podium. Tussendoor chillen bij de mini-concerten in de foyers. Dat zijn de Holland Festival Proms op zaterdag 25 juni in Amsterdam. Met onder meer het Kronos Quartet, een doorlopend gnawa ritueel en het bijzondere project Africa Express Presents: Terry Riley's In C Mali.
Verslag Mixed Media Lounge op Houtfestival Inclusief video's van interviews en miniconcerten 20 juni, 2016 Het Houtfestival in Haarlem werd 19 juni 2016 voor 31ste keer gehouden. Een innovatief gratis evenement met een divers aanbod aan groepen en artiesten op drie podia: Houtpodium, Familietent en Grenzeloos. Bovendien zijn er concerten en voorstellingen op het veld en worden er verhalen verteld in de Verhalen Buzz – een oude Amerikaanse stadsbus die dient als luisterpodium.
Mixed World Music was er dit jaar ook weer bij met een eigen plek op het festival in muziektent De Koepel, waar groepen in de Mixed Media Lounge werden geïnterviewd door de muziekjournalisten Ton Maas en Jaïr Tchong.
Pionieren wordt afgestraft Cultuurnota's van de vier grote steden bekend 25 juni, 2016 Nu de vier grote steden hun adviezen hebben uitgebracht voor de komende cultuurperiode (2017-2020) is het tijd voor een balans. Voorlopige conclusie: alarm voor de avontuurlijke muziekprogrammering!
Youssou N’Dour & Super Étoile de Dakar in Hertme Afrikaanse veteranen en aanstormend talent op Afrikafestival 25 juni, 2016 De Senegalese superster Youssou N'Dour is de headliner op het 28ste Afrikafestival in Hertme, dat op zaterdag 2 en zondag 3 juli gehouden wordt in het plaatselijke Openluchttheater. Ook veteranen als Pat Thomas, Sam Mangwana, Orlando Julius, Orchestre Les Mangelepa en nieuwkomers Songhoy Blues, Moh! Kouyaté en Karyna Gomes staan op het ijzersterke affiche. Het Afrikafestival behoort volgens het toonaangevende Engelse wereldmuziektijdschrift Songlines tot de beste 25 wereldmuziekfestivals op onze planeet. Alle reden dus om in het eerste weekend van juli af te reizen naar het idyllisch gelegen dorpje in Twente.
Wouter Swets overleden Nestor van de wereldmuziek in Nederland 8 juni, 2016 Jongere lezers kennen zelfs zijn naam misschien niet, maar voor wereldmuziekliefhebbers 'van zekere leeftijd' was Wouter Swets een begrip. Maandelijks schreef hij in muziekblad Luister over nieuw verschenen platen, bij voorkeur met muziek uit de door hem zo geliefde Balkan. Maar ook de klassieke tradities uit Turkije, de Arabische wereld en Centraal-Azië konden rekenen op zijn warme belangstelling. Wouter Swets overleed op 25 mei. Hij werd 86 jaar oud.
Houtfestival in de Haarlemmerhout in Haarlem met Mixed Media Lounge - 19 juni 2016 Met Tabanka, De Kift, Pixvae, Bazzookas en vele anderen 1 juni, 2016 Het Houtfestival in het Haarlemmerhout park in Haarlem vindt plaats op zondag 19 juni 2016 van 12.00 - 20.30 uur! Als altijd muziek op vier podia, waarvan er een gereserveerd is voor de Mixed Media Lounge: de muziektent waar de festivalartiesten na afloop van hun concert naar toe komen voor een live-interview door de journalisten van MixedWorldMusic en een intiem, akoestisch miniconcert. Lees hier alles over het programma op alle vier de podia en in de Mixed Media Lounge.