Op zoek naar Misini en Selimi in Kosovo Gipsypop uit het tijdperk 'Tito'6 augustus, 2013 In juni bracht het label Asphalt Tango de fraaie verzamel-cd 'Stand Up, People' uit met Joegoslavische gipsypop uit het tijdperk Tito (1964-1980). Verantwoordelijk voor twee van de mooiste liedjes zijn de piepjonge, obscure Kosovaarse zangeressen Ava Selimi en Bedrije Misin. Waar zijn ze gebleven? En zou het lukken deze pareltjes veertig jaar later nog op vinyl te scoren? Een zoektocht door ‘multi-etnisch’ mijnenveld Kosovo.
Staff Benda Bilili - waar ging het mis? Bandleden stappen op - tour gecanceld15 februari, 2013 Na vier jaar is de cirkel rond. Waren in de film Benda Bilili de Europese dromen van de bandleden nog hoog opgetast, na vier jaar en vierhonderd concerten valt het opgebouwde imperium in duigen door wantrouwen van de bandleden in de Europese managers, veroorzaakt door de kloof tussen Afrikaanse en westerse culturen en structuren. Vandaag verscheen in de Engelse krant The Guardian een scherpe analyse van de trieste situatie waarin deze geweldige band is beland.
Top 12 van 2012: Arifa's Anatolian Alchemy nummer 1 MixedWorldMusic-medewerkers kiezen beste world music albums van 201213 december, 2012 De MixedWorldMusic.com Top 12 is er weer, samengesteld door de medewerkers van MixedWorldMusic! Zij stelden ieder hun eigen lijst op, wat resulteerde in een gezamenlijke Top 12. De MWM-medewerkers maken je bovendien deelgenoot van hun mooiste of indrukwekkendste wereldmuziekmoment van 2012. Beluister de albums uit de Top 12 via onze Spotify-playlist.
Amadou & Mariam tussen rock en dance Nieuw album en concert tijdens Les Nuits in Brussel9 april, 2012 In 2004 brak het Malinese koppel Amadou & Mariam door met het door Manu Chao geproduceerde album Dimanche à Bamako. Onlangs kwam hun nieuwe, zesde album uit, Folila, met gasten als TV On The Radio, Antibalas, Amp Fiddler en Bassekou Kouyaté. Amadou & Mariam zullen veel van deze nieuwe cd live laten horen tijdens hun festivalconcert tijdens Les Nuits in Botanique, Brussel. MixedWorldMusic sprak met zowel Amadou Bagayoko als met Marc Antoine Moreau, het creatieve brein achter Amadou & Mariam. Inclusief YouTube- en Spotify playlists!
Baloji's Afrikaanse urban music met witte gitaren 'Ik wilde de Congolezen eens iets anders voorschotelen'23 maart, 2012 De Congolees-Belgische rapper Baloji heeft alles in zich om een internationale ster te worden. Zijn even swingende als rockende cd Kinshasa Succursale is een cross-overjuweel vol hete soukous, rumba, hiphop, funk, gospel, reggae, rock, en niet te vergeten een flinke dosis engagement. Onder meer Blitz the Ambassador, Konono No.1, Amp Fiddler en Zaiko Langa Langa verhogen de feestvreugde. Er komen diverse concerten aan. Het optreden op 26 april in Grounds, Rotterdam wordt georganiseerd in samenwerking met MixedWorldMusic.
Blitz the Ambassador: modern & traditie, VS & Afrika 'Mijn doel is begrip te kweken tussen culturen'2 februari, 2012 De Ghanees-Amerikaanse hiphopartiest Samuel Bazawule - artiestennaam: Blitz the Ambassador - bracht onlangs zijn geweldig ontvangen album Native Sun uit. Hoog tijd om hem aan de tand te voelen over zijn Afrikaans-Amerikaanse hiphopmix en zijn overstromende engagement.
La Chiva Gantiva: funky latinrock & roots uit Brussel 'Brussel is een uniek wereldje op zich, dat is onze muziek ook'2 september, 2012 Mestizoband La Chiva Gantiva leverde met haar debuut Pelao een van de meest aanstekelijke Belgische platen van 2011 af. De groep uit Brussel heeft gemixt bloed door de aderen stromen: Colombiaans, Frans, Vlaams, Waals en Vietnamees. Op Pelao klinkt Colombiaanse folk als champeta, mapalé en cumbia in de mix met afrobeat, surf, soul, p-funk, jazz en cross-overrock. Op 13 oktober staan ze in de AB in Brussel. Een tijdje terug spraken we met zanger en bandoudste Rafael Espinel uit Colombia, die wijselijk in zijn moederland overwinterde.
Colombiaanse Shock voor Herencia de Timbiquí Moderne nostalgie uit het oerwoud2 januari, 2012 In het spoor van ChocQuibTown brengen veel Colombiaanse groepen op het moment de folklore van de Pacifische kust vermengd met pop, jazz en latin de wereld in. Een van die groepen is Herencia de Timbiquí. Ze wonnen afgelopen maand de Shock, de belangrijkste Colombiaanse muziekprijs, in de categorie Beste Opname voor hun prachtige cd Tambó, en zijn vastberaden om internationaal te gaan touren. Een interview.
Top 11 van 2011: Fatoumata Diawara nummer 1 De MixedWorldMusic.com Top 11 van 2011 - Mixed-medewerkers kozen de beste world music albums van 201128 december, 2011 De MixedWorldMusic.com Top 11 van 2011 is samengesteld door de medewerkers van MixedWorldMusic. Zij stelden ieder hun eigen lijst samen, wat resulteerde in een gezamenlijke Top 11. De MWM-medewerkers maken je bovendien deelgenoot van hun beste, mooiste, of indrukwekkendste wereldmuziekmoment van 2011. Beluister de albums uit de Top 11 via onze Spotify-playlist.
Honderden cd-recensies tot 2012 op MixedWorldMusic.com Alle albumbesprekingen in één overzicht20 oktober, 2011 Honderden cd-recensies in één overzichtelijke lijst bij elkaar. Lees de albumbesprekingen van de recensenten van MixedWorldMusic.com. Uit ons archief! Klikken maar!
Seun Kuti gelooft in zichzelf ‘Ik wil dat de wereld me voelt, maar dat mijn volk me begrijpt’ 13 juni, 2011 Seun Kuti, de jongste zoon van de afrobeatlegende Fela, presenteerde onlangs zijn tweede plaat. Een geboren performer, getalenteerd liedjesschrijver met de geest en het engagement van zijn vader, maar ook een twintiger met een grote mond en passies voor voetbal en Amerikaanse sitcoms. Binnenkort speelt hij drie concerten in de Benelux. MixedWorldMusic zocht hem in 2011 op vlak voor een concert in Noord-Frankrijk. ‘Afrobeat is niet om te praten over je auto, je kleren of je vriendin.’ Op 5 september 2013 speelt Seun Kuti in De Roma in Antwerpen.
Afro-Antilliaanse percussie in een dance-jasje Een interview met Kuenta i Tambú-bandleider Roël Calister8 juni, 2011 We voelen Roël Calister, bandleider, percussionist, drummer en drumschoolhouder, aan de tand over zijn opzwepende percussieproject Kuenta i Tambú (KiT). KiT is begonnen als theaterproductie op basis van verhalende teksten in het Papiaments, maar heeft zich, met zijn Afro-Antilliaanse percussie in een jasje van dance, inmiddels ontwikkeld tot een enerverende podiumact voor in het clubcircuit en op festivals.