Nahawa Doumbia op Le Guess Who Verrassende terugkeer van legendarische Malinese zangeres8 november, 2015 De komst van Nahawa Doumbia naar festival Le Guess Who? in Utrecht, 20 november 2015 mag gerust een grote verrassing genoemd worden. Doumbia is al decennia lang een van de populairste vrouwelijke griots (troubadours) uit de regio Wassoulou in het zuiden van Mali.
Martin Fondse over ‘Rock in Rio’ met Lenine Nieuw album Lenine met bijdragen van het Martin Fondse Orchestra27 september, 2015 Wat als een eenmalig project begon op Music Meeting 2013 in Nijmegen is voor Martin Fondse uitgegroeid tot een vaste waarde met een wereldwijde uitstraling. Met een van de grote sterren van de Braziliaanse muziek, Lenine, stonden hij en zijn Orchestra 18 september 2015 op een van ’s werelds grootste festivals, Rock in Rio, en zijn ze te horen op Lenine’s nieuwe album Carbono. We vroegen Fondse naar zijn ervaringen.
Balkandalucia: digitale snelweg Sevilla-Sofia Interview met Dj Click over zijn tintelfrisse ‘worldtronica’ 16 mei, 2015 Met Balkandalucia presenteert Dj Click een staaltje tintelfrisse ‘worldtronica’. Met liveband trekt hij nu door Europa. Mixed schoof aan op een terras in zijn woonplaats Parijs.
Oskar Kolberg en de trots van Polen De Poolse traditie in tachtig delen20 februari, 2015 Voor weinig Europese volken is de relatie tussen landkaart en identiteit zo problematisch als voor de Polen. Eeuwenlang werd hun grondgebied letterlijk heen en weer geslingerd tussen de hen omringende grootmachten. De verschuivingen waren zelfs zo extreem dat er op de kaart nauwelijks plekken zijn aan te wijzen die al die tijd tot Polen hebben behoord. Er was zelfs een periode waarin het land formeel niet eens bestond. De aanstichters van al dat leed kwamen overigens niet uitsluitend uit Rusland en het tegenwoordige Duitsland; ook de Zweden hielden in de zeventiende eeuw zodanig huis in Polen dat bijna een derde van de bevolking het leven liet. Als het om de Poolse ziel of de Poolse identiteit gaat, biedt de verbondenheid met grondgebied dus weinig houvast. Misschien is het wel daarom dat de Polen zich met zoveel enthousiasme ontfermen over hun immateriële erfgoed en met name de volksmuziek. Vrijwel nergens in Europa tiert de rootsmuziekscene zo welig als in Polen. Dat de Polen daarbij kunnen putten uit een schat aan informatie over het eigen cultureel erfgoed, is vooral te danken aan het levenswerk van één man, die bovendien niet eens een ‘echte’ Pool was, maar een etnische Duitser – Oskar Kolberg.
Lustrum Flamenco Biënnale van 16 jan-3 feb 2015 Flamenco Crossroads en Strings zijn thema's van deze editie27 december, 2014 De Flamenco Biënnale oogst tot ver buiten onze grenzen respect. Iedere keer weer weet het festival de state of the art van de flamenco te verzamelen, niet zomaar door voor de hand liggend te programmeren, maar altijd door vernieuwing na te streven, verbanden met verwante muziekculturen te zoeken en zo de muziek en dans van de flamenco nieuwe impulsen te geven. Thema’s dit jaar zijn Flamenco Crossroads en Strings. Vanaf 16 januari tweeënhalve week op podia in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven.
Top 14 van 2014 - Orlando Julius with The Heliocentrics - Jaiyede Afro MixedWorldMusic-medewerkers kiezen beste world music albums van 201417 december, 2014 De MixedWorldMusic.com Top 14 van 2014 is samengesteld door de medewerkers van MixedWorldMusic. Zij stelden ieder hun eigen lijst op, wat opgeteld resulteerde in een gezamenlijke Top 14 van 2014. de nummer 1 van 2014 is het album van Orlando Julius with The Heliocentrics: Jaiyede Afro. In dit artikel vind je alle Top 14's van de MixedWorldMusic-medewerkers, geïllustreerd door Spotify-streams.
Aziza Brahim uit Westelijke Sahara over Soutak ‘De Saharawi’s hebben een identiteit nodig’2 september, 2014 Al drie maanden lang staat Aziza Brahim met haar nieuwe album Soutak op de eerste plaats van de World Music Charts Europe. Zondag 18 mei 2014 was ze te gast bij Vrije Geluiden, een uitzending die 24 mei herhaald wordt en te zien is op Uitzending Gemist. Charlie Crooijmans sprak met de zangeres uit de Westelijke Sahara over haar nieuwe album en de levenssituatie van haar volk, de Saharawi's.
Taksim Trio in jubilerend Bimhuis Tijd heelt soms ook Turkse wonden29 september, 2014 Het 40-jarig jubileum van het Bimhuis in Amsterdam wordt gevierd met een daverend jubileumseizoen dat woensdag 1 oktober van start gaat. Op het programma van die avond staan optredens van de jonge Amsterdamse pianiste Kaja Draksler, het nieuwe jazzduo Benjamin Herman (altsax) en Anton Goudsmit (gitaar) en het Turkse Taksim Trio, dat betoverend mooie klanken produceert op het grensvlak van traditionele Turkse muziek, folk, raga, ambient en klassieke muziek. Na vijf jaar treden de drie virtuoze muzikanten van dit trio weer op in het Bimhuis, wat een klein wonder mag heten omdat het Taksim Trio een aantal jaren geleden met knallende ruzie uit elkaar spatte. Tijd heelt soms ook Turkse wonden.
Quantic: musica de Colombia 3.0 Magnetica live in Rotterdam, Amsterdam en Brussel4 juli, 2014 Will Holland aka Quantic: Britse digitale duizendpoot rekt op 'Magnetica' zijn Colombiaanse invloedssfeer verder op tot in Brazilië, Jamaica, Angola en Ethiopië. Hij komt vanaf 11 mei met liveband zijn nieuwe album presenteren in Bird, Rotterdam, de North Sea Jazz Club, Amsterdam, en VK Concerts in Brussel.
Estrella Morente's ode aan haar vader Enrique Flamencozangeres presenteert 'Autorretrato' tijdens tournee14 maart, 2014 Ze is een van de grote flamencozangeressen van deze tijd. Deze dochter van de beroemde Spaanse flamencozanger Enrique Morente en danseres Aurora Carbonell paart haar schitterende, kristalheldere stem met elegantie en zelfbewustzijn, zonder arrogant te worden. Estrella Morente deelde al op haar zevende het podium met haar vader, en werd in 2006 wereldberoemd met het nummer ‘Volver’ uit de gelijknamige film van Pedro Almodovar. Haar nieuwste cd 'Autorretrato' is een aangrijpende hommage aan haar vader, die eind 2010 overleed. Begin april komt de flamencodiva voor vier concerten naar de Benelux, Eindhoven, Brussel, Amsterdam, Den Haag.
Top 13 van 2013: Bassekou Kouyate & Ngoni Ba met Jama Ko nummer 1 MixedWorldMusic-medewerkers kiezen beste world music albums van 201316 december, 2013 De MixedWorldMusic.com Top 13 is er weer, samengesteld door de mede-werkers van MixedWorldMusic! Zij stelden ieder hun eigen lijst op, wat resulteerde in een gezamenlijke Top 13. De MWM-medewerkers maken je bovendien deelgenoot van hun mooiste of indrukwekkendste wereldmuziek-moment van 2013. Beluister de albums uit de Top 13 via onze Spotify-playlist.
Mulatu Astatke met nieuw album 'in concert' Godfather van de ethiojazz19 november, 2013 De inmiddels zeventigjarige Ethiopische vibrafonist, percussionist en bandleider Mulatu Astatke heeft zijn wereldroem deels te danken aan de Amerikaanse filmregisseur Jim Jarmusch, die maar liefst zeven nummers van Astatke selecteerde voor zijn film 'Broken Flowers' uit 2005. Nas, Ziggy Marley, Madlib en Kanye West sampelden Astatke’s composities en sindsdien geniet deze meester van de Ethiopische jazz de cultstatus. Het blijft natuurlijk een beetje merkwaardig dat er vaak een westerse muzikant of regisseur aan te pas moet komen om een Afrikaanse muzikant in het Westen beroemd te maken. Op grond van Astatke’s verdiensten had dit namelijk al veel eerder moeten gebeuren.